Trend Tíz perc alatt tölthető elektromos autókat ígérnek kutatók

Tíz perc alatt tölthető elektromos autókat ígérnek kutatók

autopro.hu/V.M. | 2019.11.15 08:10

Tíz perc alatt tölthető elektromos autókat ígérnek kutatók

A gyors töltést lehetővé tevő új eljárást a pennsylvaniai egyetemen fejlesztették ki. Általa, egy elektromos autó képes lesz mintegy háromszáz kilométer megtételére tíz perc töltést követően.

Hirdetés

Tíz perc alatt tölthető elektromos autókkal kecsegtetnek a kutatók. A megoldás más elektromos eszközök rövid idő alatti töltésére is alkalmas lehet, bár használatuk előtt meg kell majd várnunk, míg lehűlnek, mivel a folyamat magába foglalja az akkumulátor felmelegítését hatvan Celsius fokra, amivel csökkenthető az elektródok gyors töltéssel járó károsodása. Muszáj megemlíteni, hogy a technológiát eddig csak laboratóriumi körülmények között tesztelték. Nem mellesleg az elkövetkező években más, hasonló teljesítményt nyújtó töltési eljárások is érkezni fognak.

Korlátozott előnyök

Az új gyors töltési megoldások egyelőre csak korlátozott előnyökkel szolgálnak. Ennek oka, hogy az elektromos járműveket nem úgy töltik, mint tradicionális hajtású társaikat. A legtöbben, akik háromszáz kilométer hatótávolságú elektromos autók birtokosai, a hétköznapokban egy percet se várakoznak a nyilvános töltőpontoknál. Azokat csak a ritkább, illetve hosszabb városon kívüli útjaik során veszik igénybe – amikor valóban hasznát vennék a rövidebb töltési időnek.

Egyelőre az otthoni töltésé a főszerep

Az elektromos autók tulajdonosainak nagy része otthon is tölti négykerekűjét. A hálózathoz vagy az arról történő lecsatlakoztatás egy pillanat műve, nem kell kitérőt tenni a töltőállomás irányába és a töltés éjszaka is mehet. Ekkor annak sincs különösebb jelentősége, hogy a folyamat tíz perc vagy tíz óra alatt megy-e végbe.

Azok számára, akiknek nincs lehetősége az otthoni töltésre, a munkahelyek parkolóiban elhelyezett töltőpontok nyújtanak megoldást. A plusz távolság megtétele így is elkerülhető, még akkor is, ha ezért cserébe meg kell birkózni a kevés töltőoszlopból fakadó nehézségekkel. Egy másik gond a hétvégi töltés lehetőségének hiánya. Ekkor jönnek képbe a nyilvános töltőpontok, első sorban a villámtöltők (3-as szint), melyekkel 40-80 perc is elég az autó feltöltésére. Ez azonban még mindig sok, emellett a villámtöltők az akkumulátor élettartamát is kedvezőtlenebbül befolyásolják, mint más töltési lehetőségek. Igénybevevőinek a mindössze tíz perces töltés valóban jól hangozhat, de arra még éveket kell várniuk.

A negyedik opciót a gyorstöltők (2-es szint) jelentik. Általában ezekkel találkozhatunk a parkolókban, illetve ilyeneket telepítenek az „elektrifikációs” projektek keretében is. Még ha ingyenesek is, a villámtöltőknél ritkábban használtak, kivéve, ha például a munkahely vagy egy hotel esetében, tehát olyan hely közelében találhatóak, ahol az autóvezetők egyszerre huzamosabb időt töltenek el. Habár az elhúzódó töltés miatt a nagy hatótávolságú elektromos járművek tulajdonosai kevés hasznukat veszik, a hálózatfejlesztés középpontjában ezek a töltőállomások voltak.

A jövő viszont a szupergyors töltéssé

A távoli jövőben, amikor az elektromos gépkocsik aránya már nagy lesz, azok egy részét, a napenergiát hasznosítva, napközben kell majd tölteni. Az otthoni töltés szerepét a munkahelyi veszi át. Amennyiben a nappali áram olcsóbbá válik az éjszakainál, az autonóm járművek napközben fognak elmenni a töltőállomásokhoz, hogy feltöltsék magukat, jósolja a Forbes. Az autók többnyire ekkor vannak használva, tehát a gyors töltés nagyobb szerephez jut.

Ma még egy Tesla nehezen kezeli a parkolókban való lassú haladást. Ugyanakkor nem is vagyunk olyan messze az olyan autóktól, amelyek helyet cserélnek a töltőoszlopoknál, vagy akár az otthoni és munkahelyi töltést helyettesítve éjszaka keresik fel a töltőpontokat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink