Trend Szoftverfrissítés: elhagyja a vezetéket a Ford

Szoftverfrissítés: elhagyja a vezetéket a Ford

autopro.hu/B.B. | 2017.05.23 10:45

Szoftverfrissítés: elhagyja a vezetéket a Ford

Újabb innovatív lépést tesz a Ford, hiszen a minap bejelentette, megkezdi az arra alkalmas modellek informatikai rendszereinek vezetéknélküli naprakészen tartását. Az újítás egyszerre jelent kihívást és nyomást a többi gyártónak.

Hirdetés

Annak minden előnyével és kihívásával együtt bevezeti autóinak over-the-air (OTA), vagyis vezetéknélküli szoftverfrissítési szolgáltatását a Ford. Első körben a 2016-ban gyártott, Android Auto vagy Apple CarPlay Sync 3 rendszert alkalmazó kocsik interaktív érintőképernyős rendszeréhez lesz elérhető a távoli frissítési lehetőség, melyhez wi-fi kapcsolatra van szükség, írja az autonews.com. A Ford tájékoztatása szerint a hagyományos, kereskedő segítségével vagy USB-adathordozóval történő frissítési lehetőség továbbra is alternatíva marad, így az okostelefonok és az autók kapcsolódását lehetővé tévő operációs rendszer frissítése a vezetéknélküli üzemmódtól ódzkodók számára is megoldott lesz.

Az OTA autóipari bevezetésének több előnye is van. A tulajdonosok számára is jóval kényelmesebb megoldás a gyártóknak nem csak anyagi megtakarítást jelent, de egy-egy esetleges garanciális javítás vagy visszahívás utáni korrekció is sokkal gyorsabban végrehajtható.

Bár a Tesla jóvoltából a fogyasztói oldalról is érzékelhetően az OTA technológiája már 2015-ben megjelent az autóiparban, a legtöbb gyártó eddig egyelőre kisebb-nagyobb fenntartásokkal viszonyult ahhoz. Egyrészt adatvédelmi aggályok, másrészt a szolgáltatásokból származó árbevételüket féltő kereskedők és szervizek ellenállása miatt az iparágban eddig az volt jellemző, hogy csak a kevésbé fontos részterületeket (például az infotainment rendszereket) tartották karban a vezeték nélküli támogatást alkalmazva. A Ford újítása azonban nyomást helyezhet a versenytársakra, hiszen a piac rákényszerítheti őket a divatos szolgáltatás bevezetésére.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink