Trend Színt vallott Müller: egyben marad a konszern

Színt vallott Müller: egyben marad a konszern

autopro.hu/B.B. | 2017.09.14 12:30

Színt vallott Müller: egyben marad a konszern

Nem változik a VW-konszern jogi struktúrája – vagyis várhatóan nem cserél gazdát egyetlen márka sem, ahogy nem szerveződik külön egység az elektromos és önjáró gépek fejlesztésére sem.

Hirdetés

Javában tart a Frankfurti Autószalon, a szokásoknak megfelelően ellepték az autóipari médiát az újításokról szóló hírek és a legkülönfélébb témájú interjúk. Matthias Müller tegnap már adott egy komoly horderejű nyilatkozatot, ám a rendezvény többi napján sem maradt szótlan.

A VW vezére ezúttal azt árulta el, hogy hiába készül a konszern történelmének egyik legnagyobb átalakulására, a jogi struktúrában nem várható változás. A gyártó nem szervez külön jogi egységeket a különféle fejlesztéseknek, és várhatóan nagyobb eladásokra (például a Ducati kiárusítására) sem kerül sor.

Egy olyan autóipari óriás, mint a VW jogi struktúrája számos lehetőséget és kötelezettséget rejt magában, egy-egy változtatással a versenytársakhoz képest gyorsabban és egyszerűbben lehetne reagálni a piaci változásokra. Ennek fényében nem csoda, hogy a Daimler még júliusban számolt be róla, hogy jogilag több részre bontja üzletrészeit, ezáltal eurómilliárdokat szabadítva fel az elektromos és autonóm járművek fejlesztésére – írja az Automotive News.

Becslések szerint a VW-csoport holdingstruktúrára váltásával a jelenlegi 68 milliárd eurós piaci kapitalizáción felül további 50 milliárd eurós vállalati értéknövekedés lenne elérhető. Arra, hogy az egyik legnagyobb versenytárs lépése lépése ellenére a jogi felállás mégis változatlan marad, Müller egyszerű magyarázatot adott: mások mindig gyorsabbak a Volkswagennél, de valahogy még mindig sikeresek vagyunk.

Kiemelt Partnereink