Trend Szabadalom: arcfelismeréssel újít a Jaguar

Szabadalom: arcfelismeréssel újít a Jaguar

autopro.hu/B.B. | 2016.11.25 06:30

Szabadalom: arcfelismeréssel újít a Jaguar

A környezetében lévő emberek arcának fürkészésére készül a JLR, egy most levédetett funkció egyszerre szolgálna kényelmi és biztonsági célokat.

Hirdetés

Előre kinyithatják ajtajaikat tulajdonosaik előtt a jövő Jaguarjai és Land Roverei egy új szabadalomnak köszönhetően, arcfelismerő és járáselemző szoftverek segítségével ugyanis a kocsik képesek lesznek azonosítani tulajdonosukat.

A rendszer nem csak a kulcsnélküli nyitás és indítás kényelmével szolgál, hanem extra védelmet is nyújt, hiszen a rendszerben korábban nem azonosított felhasználók számára akár a kocsi indítása is letiltható. Természetesen több profil is létrehozható, az autó az egyes felhasználók ülés- és tükörbeállításait is megjegyzi.

Bár egyelőre még nem tudni, hogy az újítás mikor jelenhet meg a forgalmazott Jaguarokban és Land Roverekben, a szabadalomnak hosszú távon akár a kocsik kinézetére is hatása lehet: felhasználásával a kilincsek is elhagyható alkatrészekké válhatnak.

A brit gyártó a kreatív tolvajok elleni védelemre is gondolt, a dailymail.com szerint a járáselemző szoftvernek köszönhetően például egy 3D-nyomtatóval előállított arcmásolat még nem elég a kocsi használatához. Hogy milyen szigorú a rendszer, pontosan nem ismert, így csak remélni lehet, hogy egy esetleges lesántulás után a kocsi továbbra is kinyitja magát tulajdonosa közeledtével.

Kiemelt Partnereink