Trend Sofőr nélküli shuttle járatokat tesztelnek Detroitban

Sofőr nélküli shuttle járatokat tesztelnek Detroitban

autopro.hu/Sz.K. | 2017.09.10 08:28

Sofőr nélküli shuttle járatokat tesztelnek Detroitban

Már használták Kaliforniában, Las Vegasban és az olyan kutató egyetemeken szerte az Egyesült Államokban, mint a Michigani Egyetem. Most az önvezető ingabuszok szintet lépnek, Detroit belvárosában is elkezdik a tesztelést.

Hirdetés

Az ann arbor-i May Mobility startup ötnapos tesztet indít október 9-én, melyben két shuttle buszát fogja az utakra bocsájtani. A járatok, amik egyenként hat utast tudnak szállítani, két vállalat, a Quicken Loans és a Rock Ventures dolgozóit fuvarozzák majd, amik szintén a Cleveland Cavaliers üzleti birodalom tulajdonosa, Dan Gilbert tulajdonában állnak.

– A járataink célja, hogy az embereket keresztülvigyék a belvároson a parkolóikig, aztán vissza, vagy akárhová. Megadjuk a kezdőlökést, aztán meglátjuk, mi történik – mondta Gilbert.

A May Mobility-t januárban alapította Edvin Olson, a Michinani Egyetem korábbi számítástechnikai professzora, és a Ford és Toyota korábbi önvezető programjainak kutatója. A startup nem gyárt járműveket, ehelyett önvezető technológiáit telepíti létező shuttle buszok platformjaira. A járatok, amik Detroitban debütálnak, a Polaris járműveinek módosított változatai.

Az ingajárat Kelet-Woodward utcáin közlekedik, beleértve a Monroe és a Congress sugárutat, ami nehezített terep egyirányú utcái miatt, ráadásul nagy arra a forgalom az autósok és a gyalogosok részéről is.

A startup vezérigazgatója, Olson elmondta, hogy a vállalat már néhány hónapja adatgyűjtés céljából feltérképezte Detroit belvárosát. A tesztelés alatt egy sofőr is lesz a buszon, hogy szükség esetén közbe tudjon lépni.

Érdekes lesz látni, hogy ezek a shuttle járatok hogyan teljesítenek egy olyan környezetben, ahol a sofőrök nem éppen nyugalmukról és szabálykövetésükről híresek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink