Trend Nyersanyagpiac: most vegyen kobaltot!

Nyersanyagpiac: most vegyen kobaltot!

autopro.hu/B.B. | 2017.03.06 09:16

Nyersanyagpiac: most vegyen kobaltot!

Aki korán kapcsol, az új technológiák megjelenésével komoly összegeket nyerhet. Nincs ez másképp a lítium-ion akkumulátorok esetében sem, befektetők és spekulánsok szerint most a kobalt rejtheti a legnagyobb anyagi potenciált.

Hirdetés

Sokszor hallottuk már, hogy az elektromos vagy épp hibrid autók terjedésének egyik legnagyobb akadálya a belsőégésű motorokhoz képest jóval speciálisabb nyersanyagigény lehet. A viszonylag ritka, így értékes anyagok felhasználása nem kicsit dobja meg a gyártási költségeket, azonban hiába emelkednek emiatt az alternatív hajtású kocsik katalógusárai, a vevők egy része (például egyes vállalatok) az úttörő technológia presztízsértéke miatt kevésbé árérzékeny, és hajlandó szélesebbre nyitni pénztárcáját.

Csakhogy van egy rossz hírünk az e-autó vásárlását tervezőknek: az árak korántsem csak a korlátosan rendelkezésre álló, vagy esetleg nehezen kitermelhető alapanyagok miatt ugranak, hanem az autópiaci trendek átalakulására rájátszó spekulánsok miatt is. A londoni Benchmark Mineral Intelligence folyamatosan ismételt elemzései szerint a lítium árfolyama már korábban reagált a várható autóipari igényekre – 2015-ről 2016-ra több, mint megkétszereződött, noha ekkora változást nem indokolna a rendelkezésre álló mennyisége és az igény közti eltérés.

A Reuters szerint ezúttal a kobalton a sor, hiszen befektetők most ezt a fémet kezdték felhalmozni. Az akkumulátorokhoz szintén fontos nyersanyagra egy sanghaji és egy svájci vállalat csapott le legnagyobb mértékben, igaz a felhalmozott mennyiség és az befektetett tőke nagysága ismeretlen. Akárhogy is, a fém árfolyama három hónap alatt 63 százalékkal növekedett. Ezen felül további kockázatot jelenthet, hogy az egyik legnagyobb kobaltkitermelő ország a politikailag nem épp legstabilabb Kongói Demokratikus Köztársaság.

A nyersanyagpiaci jelenséget sem Tesla, sem GM, sem a Panasonic nem kommentálta. Ugyanakkor a fogyasztókat segítheti az elszálló nyersanyagárakban, hogy a keresletnövekedés újabb és újabb technológiák kifejlesztését hozhatja magával, ami az alapanyagigényekre kedvező kihatással lehet.

Kiemelt Partnereink