Trend Nincs több lopás, ha SIM-kártya kerül a bringákba

Nincs több lopás, ha SIM-kártya kerül a bringákba

autopro.hu/Sz.K. | 2018.07.31 06:04

Nincs több lopás, ha SIM-kártya kerül a bringákba

Okoskerékpárok kerülnek a német utakra: a Zemo-gyártotta elektromos kétkerekűek mobilhálózaton keresztül küldenek adatokat a tulajdonosoknak, és riasztanak, ha egy tolvaj elemelné a korábban leparkolt járművet.

Hirdetés

A Vodafone okos lopásgátlóval szerelte fel a Zemo e-kerékpárjait, októbertől mind a kilenc új modell piacra kerül egy tartós, vázba integrált SIM-kártyával. A biciklik a Vodafone mobilhálózatára csatlakoznak, hogy napi 24 órában küldjék a tulajdonosnak az adatokat, és jelezzenek, ha eltulajdonítanák őket.

– A Zemóval közösen a világ legmodernebb e-biciklijeit mutatjuk be mondta el Hannes Ametsreiter, a Vodafone Deutschland vezérigazgatója.

A rendőrségi bejelentések szerint 2017-ben több mint 300 ezer kerékpárt loptak el Németországban, természetesen csak kevés esetben lett meg a tettes. Egy okostelefonos alkalmazással, mely a megtett távolságot és az átlagsebességet is méri, megtekinthető lesz a bicikli pontos helye. A lopásvédelem egész Európában működik, ahol Vodafone hálózat üzemel. Mindehhez nincs szükség mobiltelefonos előfizetésre, három évre a szolgáltatás egyszeri díja 100 euró.

A Deutsche Telekom is hasonló koncepción dolgozik a Bulls kerékpárgyártóval karöltve, így rövidesen konkurenst kaphat a Zemo és a Vodafone újítása.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink