Trend Nem várt helyről jön a segítség a balesetek kárrendezéséhez

Nem várt helyről jön a segítség a balesetek kárrendezéséhez

autopro.hu/B.B. | 2017.08.07 10:35

Nem várt helyről jön a segítség a balesetek kárrendezéséhez

A mesterséges intelligencia fejlődése az autóipar újabb területén jelenthet segítséget: egy kicsivel csökkenhet a biztosítók munkája, illetve a baleseten áteső autósokat érő stressz.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia és a deep learning nem csak a gyártók szerelősorain jelenthet segítséget, hamarosan az autósok és biztosítótársaságok is hasznát vehetik a fejlett technológiának. Az Automobilwoche szerint ugyanis az olyan techcégek, mint az Apple, a Google vagy a Facebook által is fejlesztett képfelismerő programok a sérült személykocsik állapotának felmérésében is segítséget nyújthatnak.

A közösségi oldalakról is ismert arcfelismerő funkcióhoz hasonlítható alkalmazás tökéletesítésére már egy külön fejlesztőközpont is felállt. A digitalizálási feladatokra szakosodott ControlExpert cégnél naponta több ezer kép segítségével „tanítják” a számítógépeket, hogy önállóan is azonosítani tudják a járművek sérüléseit. A leendő funkcióval várhatóan egyszerűsödhet a kárrendezési procedúra.

A fogyasztói szempontból várhatóan a gyorsabb ügyintézésben megnyilvánuló fejlesztésnek ez csak az első állomása, a hosszú távú tervek között szerepel, hogy a jövőben a károk teljes felmérése automatizált legyen. Persze a jelentések, költségbecslések, számlák és egyéb dokumentumok előállítása persze már ma sem kizárólag manuálisan történik – többek között ennek is köszönhető, hogy a ControlExpert hatszáz alkalmazottja évente hatmilliónál is több személykocsit érintő káresetet dolgoz fel.

Kiemelt Partnereink