Trend Mérföldkő: hidrogénes kamiont tesztel a Toyota

Mérföldkő: hidrogénes kamiont tesztel a Toyota

autopro.hu/B.B. | 2017.04.24 06:31

Mérföldkő: hidrogénes kamiont tesztel a Toyota

A haszongépjárművek tömeges, alternatív hajtással való ellátása nem kis kihívás az autóipar számára, a japán márka azonban ezúttal is igyekszik a sor élére állni.

Hirdetés

Érdekes kísérletnek ad otthont néhány hónap múlva a los angelesi kikötő: a Toyota tervei szerint nyáron egy megvalósíthatósági tanulmány részeként egy pusztán hidrogénnel hajtott tehergépkocsi tesztelésébe kezdenek. A Project Portal célja, hogy választ adjon arra a kérdésre, milyen potenciál rejlik az üzemanyagcellás technológiában nagy igénybevételű felhasználás esetén.

A japán márka szóvivője elárulta, a tesztpéldány egy átalakított Kenworth típusú nyerges vontató lesz, mely bizonyos kikötői feladatokat fog ellátni a kikötőben, miközben a Toyota Mirai személykocsihoz hasonlóan mindössze vízpárát fog a kibocsátani környezetébe. A 670 lóerős gép egy tankolással közel 320 kilométert lesz képes megtenni, írja a Bloomberg. A teszt tapasztalatait a jövőben nem csak teherkocsik, hanem buszok gyártásánál is felhasználhatják.

A projekt során a Toyota helyi hatóságokkal is együttműködik, a California Air Resources Board és a California Energy Commission az alternatív hajtással szerelt teherautókkal és kamionokkal kapcsolatos jogalkotásban, illetve a terjedésüket ösztönző programok kialakításában játszhat szerepet.

Az elmúlt hetek hírei alapján egyre inkább úgy tűnik, az elektromos és hidrogénes személykocsiknál már látott gyártói bejelentéssorozat (mely szerint 2020 után igazi alternatív hajtású bumm várható a kínálati oldalon, egyre-másra érkeznek majd az ilyen modellek) a haszongépjárművek szegmensében is megindul. A Toyota bejelentése előtt nem sokkal a Tesla ígért e-kamiont, de például már a Daimler is régóta fejleszti saját, hasonló technológiájú gépét.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink