Trend Mennyire védik az elektromos autók a környezetet?

Mennyire védik az elektromos autók a környezetet?

autopro.hu/S.B. | 2018.10.13 06:10

Mennyire védik az elektromos autók a környezetet?

A hibrid és elektromos autók már jó ideje az iparág reflektorfényében tündökölnek. De vajon mennyire forradalmi és hogyan óvja a technológia környezetünket? Összeszedtük a legfontosabb érveket és ellenérveket az e-autókkal kapcsolatban.

Hirdetés

Az ökobarát sajtó és a fogyasztók gyakran nemcsak magukat, de a közvéleményt is félrevezetik, amikor arról van szó, hogy az elektromos és a plug-in hibrid járművek forradalmi újítást jelentenek a fosszilis üzemanyaggal működő autókkal szemben. Ez a megtévesztés részben szándékos lehet, különösen az elfogult sajtó esetében, de a legtöbben egyszerű naivitásból hajlandók elhinni, hogy elértük a zéró kibocsátást. Azonban a mobilitás környezetterhelésének problémája nem tűnt el, továbbra is jóval komplexebb, mint azt sokan gondolják.

Miközben az elektromos autóknak vitathatatlan ökológiai előnyei vannak, a sokat emlegetett zéró emisszió elérése még messze van. Ezt egyelőre sokkal inkább reklámszövegként kell értelmezni, amelynek célja, hogy a vásárlók környezetbarátnak érezhessék magukat autójuk vezetése közben.

Reálisan tekintve, a jelenlegi körülmények között az elektromos gépkocsi ökológiai lábnyoma nagyjából egyenlő a hagyományos autóval, méretétől függetlenül.

Hogyan lehet ez? Először is, az elektromos és a plug-in hibrid járművek töltésére használt villamos energia nagy részét fosszilis üzemanyagokat felhasználó erőművekből állítják elő. Valójában az elektromos járműnek köszönhetően az üzemanyag égési helye a jármű közvetlen környezetéből az erőműbe helyeződik át, nem is beszélve az energia szállításának egyéb költségeiről.

Na de azért ne legyünk ilyen keserűek! A változás pozitív oldala, hogy megszabadulunk a kipufogógáztól, ráadásul az energiatermelés a városokból a kevésbé népes területekre helyeződik át. Fogyasztói szemmel pedig a leginkább szembetűnő, hogy az elektromos és plug-in hibrid autók használata kisebb zajjal jár a helyi környezetben.

Vannak azonban más tényezők is az elektromos és hibrid autókkal kapcsolatban, amelyeket széles körben csak ritkán kritizálnak. Az elektromos járművek egyik legnagyobb hátránya, hogy az elhasználódott akkumulátor tárolása újabb problémát okoz. Ezek a telepek számos veszélyes anyagot tartalmaznak, amelyek jelentős mennyiségben hátramaradnak az akkumulátor hasznos élettartamát követően.

Arról is ritkábban esik szó, hogy az elektromos járművek gyártásához szükséges különféle összetevők összetettsége miatt több energiára van szükség ezek előállításához, mint a hagyományos belső égésű motorral hajtott járművek esetében.

Mindezt összegezve a legjobb ideiglenes megoldás az olyan hibrid járművek elfogadása lehet, amelyek belsőégésű és elektromos motorral egyaránt fel van szerelve. Persze a hibridek esetében sem csak előnyökről beszélhetünk, de jó ideig még alighanem hiba lenne a tökéletes megoldást várni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink