Trend Már az utakon fut a 960 kilométer hatótávú elektromos busz

Már az utakon fut a 960 kilométer hatótávú elektromos busz

autopro.hu/B.B. | 2016.09.15 09:20

Már az utakon fut a 960 kilométer hatótávú elektromos busz

Városi használat során egyelőre csak 560 kilométer a reális, de ez a világ sok nagyvárosában már így is lehetővé teszi, hogy egy műszak közben ne kelljen tölteni a telepeket.

Hirdetés

Lassan elfogynak az érvek az elektromos közlekedés ellen – ehhez járul hozzá nagyban a Proterra Catalyst E2 névre keresztelt járműve. A teljesen elektromos buszt fejlesztői a nagyvárosokba szánják, elképzeléseiket pedig igazán figyelemreméltó adatokkal tudják alátámasztani.

A Catalyst E2 egyetlen feltöltéssel ugyanis 560 kilométert képes megtenni valós körülmények között. Ideálisabb körülmények között ez az érték tovább növekedhet, legalábbis erre enged következtetni, hogy a géppel tesztpályán nemrég 965 kilométert is megtettek – szintén egy „tankkal”. Ezt a személykocsikéhoz képest óriási, 660 kWh-s akkumulátorok teszik lehetővé.

Az E2 így akár egy teljes műszakot is képes lehet teljesíteni töltés nélkül, amivel egy további hátrány jelentősége csökkenhet: a viszonylag hosszú, három és öt óra közti időt igénylő töltés éjszakára, vagy egyéb, kisebb kapacitásigényű időszakokra csúsztatható.

Természetesen oka van annak, hogy a bemutatás másnapján miért lepték el ilyen buszok a nagyvárosokat: a Wired beszámolója szerint a Proterra 220 millió forintnak megfelelő összeget kér egyetlen példányért.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink