Trend Jogilag sofőrnek tekinthető a Google önvezető rendszere?

Jogilag sofőrnek tekinthető a Google önvezető rendszere?

autopro.hu | 2016.02.10 14:11

Jogilag sofőrnek tekinthető a Google önvezető rendszere?

Óriási mérföldkőhöz érkezett a Google és ezen keresztül a vezető nélküli autó megalkotásán dolgozó iparág: az amerikai közlekedési hatóság (NHTSA) szerint ugyanis a techóriás szoftvere sofőrnek tekinthető.

Hirdetés

A világ legnépszerűbb keresőjét működtető vállalat még novemberben kérte az amerikai hatóságoktól annak elismerését, hogy önvezető autójának működéséhez nincs szükség emberre. Mivel az önjáró autót fejlesztő vállalatok korábban sokszor arra panaszkodtak, hogy a jogi megkötések akadályozzák őket a fejlesztésben és tesztelésben, az NHTSA felülvizsgálta a sofőr fogalmát.

Jóllehet Kalifornia állam javaslata szerint az önvezető autókat el kell látni kormánnyal, valamint továbbra is jelen kell lennie egy vezetői engedéllyel rendelkező személynek, a jogi akadály elhárulása, ha lassan is, de újabb távlatokat nyithat meg a gyártók további kutatásai előtt.

Nemsokára már nem csak beköszön, hanem a teljes irányítást átveszi a Google?

Bármennyire is az sejlik fel a Google nyilatkozataiból, hogy teljes egészében a gépre szeretnék bízni az irányítást, az emberi tényező továbbra sem zárható ki a rendszerből. A cég most arra fókuszál, hogyan lehet összehangolni a digitális és a humán vezető hatásköreit. Egy dolog biztos: a témakör jogi értelmezése még nem zárult le teljesen.

Kiemelt Partnereink