Trend Ilyen is van már: autonóm rönkszállító

Ilyen is van már: autonóm rönkszállító

Kuthi Áron | 2018.07.19 09:06

Ilyen is van már: autonóm rönkszállító

Az angliai autófesztiválok fellegvárában, Goodwoodban mutatták be azt a friss fejlesztésű autonóm elektromos rönkszállító teherautót, amelynek egészen rendhagyó módon már nincs is sorőfkabinja. Tizenhat tonnát cipel, de bért nem kér érte.

Hirdetés

A tervek szerint két év múlva állna forgalomba az Einride T-Log névre keresztelt svéd autonóm elektromos rönkszállító, amely teljesen önállóan közlekedve szállítja majd a kitermelt fát. A négyes szintű autonóm mobilitást a radar, lidar, a kamera és a GPS együttműködése adja, amelyeket az Nvidia által szállított önvezető rendszer hangol össze. A járművet a kaliforniai Phantom Auto által fejlesztett távirányítási rendszeren keresztül lehet utasítani.

Az a függőleges fal, ami megmaradt a sofőrkabinból, a navigációs eszközöket tartalmazza, illetve támasztó, rögzítő funkciót lát el, megakadályozva a kitermelt farönkök elmozdulását. A fejlesztő svéd Einride startup a kabin elhagyásával jelentősen csökkenteni tudta a jármű hosszát, így többek között a fordulékonyságon javítottak. A 300 kWh-s kapacitású teherautó közel 200 kilométer megtételére képes egy töltéssel.

Az autóipari innovációs ciklusokban tapasztalható folyamatos rövidülést szépen mutatja a stockholmi székhelyű Einride, hiszen csak 2016-ban alakultak, de már tavaly is előrukkoltak egy T-Pod nevű kiskamionnal, amely szintén autonóm és elektromos meghajtású.

Kiemelt Partnereink