Techtogether Hogyan dolgozik együtt robot és ember? Bejártuk a Technológiai Központot (sok fotóval, videóval)

Hogyan dolgozik együtt robot és ember? Bejártuk a Technológiai Központot (sok fotóval, videóval)

Szabó Fanni | 2018.01.23 09:30

Hogyan dolgozik együtt robot és ember? Bejártuk a Technológiai Központot (sok fotóval, videóval)

Megmutatjuk a Technológiai Központ innovációit. A kkv-k gyakorlati példákon keresztül találkozhatnak olyan jövőbe mutató megoldásokkal, melyekkel saját termelékenységüket, versenyképességüket növelhetik az iparban.

Hirdetés

Palettázó állomás

A Festo palettázó állomáson az ipar számos területén alkalmazott egy vagy többtengelyű berendezéseket mutattak be. A berendezést a hozzá csatlakoztatott mobil eszközzel, akár egy okos telefonnal is lehet irányítani. Két funkció közül választhattunk: az első esetben a program megkeresi, hogy a palettán hol találhatók munkadarabok, míg a második esetben a munkadarabok rakodását írányíthatjuk. A kialakított vizuális felületen pedig folyamatosan nyomon követhetjük, hogy hol találhatók munkadarabok a rendszerben.
Palettázó állomás

Ember és robot közös munkája - Gesztusvezérelt kollaboratív kobotika

A kollaboratív robotika körében a rendszer képes azonos virtuális térben kezelni a robotkart és az operátort. Miután az emberi operátor környezetérzékelése alkalmazkodóbb és szélesebb körű, mint a gépi látás integrált megoldásai, ezért olyan környezetet kell kialakítani, melyben a szerelendő munkadarab, a szerelő robotkar, a szereléshez használt szerszámok és az ember együtt tudnak működni. A robot érzékeli az embert, ami ha utasításokat ad neki akár csak egy kézmozdulattal elvégzi a rászabott feladatot.
Kollaboratív robot

AR/VR

Az internet és a mobilitás után a virtualitás a következő technológiai váltás. A fejlődés útja a vállalati folyamatok digitalizálása, az Ipar 4.0, amelyben jelentős szerepet kap a virtuális és kiterjesztett valóság technológia. Az iparvállalatok számára ez lehet a termelékenységhez vezető egyik út.
AR/VR

Szenzitív Robot - KUKA

Az LBR iiwa, az érzékeny szerelési munkákhoz nyújt segítséget. Eltűnnek a munkatérből a védőkerítések és szabadabbá teszik az utat az ember és robot közötti együttműködés előtt. Az anyagmozgatás, a palettázás, a csomagolás, mérés, tesztelés, mechanikus megmunkálás, vagy akár a szerszámozás területén is alkalmazható.
LBR iiwa

MES/ERP rendszerkapcsolat

A kiállított megoldás bemutatja, hogyan gyártják le az ügyfél által rendelt egyedi terméket a gyártóson integrált környezetben: az ügyfél által indított rendelést a rendszer automatikusan ütemezi a gyártási sorban, a gyártási folyamat egyes lépéseit SAP Cloud Platform vezérli, a gyártósoron lévő szenzorokból nyert információk alapján pedig valós időben követhető a tényleges gyártási folyamat.

MES/ERP

Autonóm robotok

A termelő kkv-k jelentős részében elengedhetetlen a targoncás anyagmozgatás. A modell gyártelepet mutat be gyártási láncokkal, nyersanyag és feldolgozott termék áramlással. Az épületek között autonóm szállítójárművek szállítják a munkadarabokat, a gyártási igényeknek megfelelően, figyelembe véve a nyersanyag utánpótlást, a gyártókapacitást, karbantartási valamint töltési igényt is.

Az Ipar 4.0 Technológiai Központ látogatása a kkv-knak ingyenes, csupán regisztrálni kell a www.ipar4.hu oldalon. A BME áprilistól heti több alkalommal, 8-10 fős csoportokban fogadja a látogatókat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink