Trend Hamarosan azok is robotokkal dolgoznak majd, akik álmodni sem mertek erről

Hamarosan azok is robotokkal dolgoznak majd, akik álmodni sem mertek erről

autopro.hu/P.M. | 2016.07.20 12:42

Hamarosan azok is robotokkal dolgoznak majd, akik álmodni sem mertek erről

2008: nyolc évvel ezelőtt a Universal Robots eladta a világ első együttműködő robotját – jóval azelőtt, hogy az immár feltörekvő robottípus neve egyáltalán elkezdett volna terjedni. 2016: évi 50 százalékos növekedésével a ko-bot piac a világ leggyorsabban növekvő iparirobot-szegmensévé vált. 2020: előrejelzések szerint a globális árbevétel a három milliárd dollárt is elérheti.

Hirdetés

Infografikán szemlélteti az együttműködő robotok – vagyis ko-botok – villámgyors felemelkedését az Universal Robots. A dán robotgyártó 2008-ban értékesítette első olyan ipari robotját, amely képes biztonságosan dolgozni közvetlenül az emberi alkalmazottak mellett, és mindmáig megtartotta piacvezetői pozícióját. A vállalat manapság is több ko-botot ad el, mint az összes versenytársuk egybevéve.

Amikor a Linatex – egy dán, ipari felhasználásra alkalmas műanyagot és gumit gyártó cég – 2008 decemberében azzal a céllal vásárolt egy új UR5 robotot, hogy egy CNC gépet vezéreljen, egy korábban elképzelhetetlen megoldást alkalmazott: ahelyett, hogy a robotot biztonsági kerítéssel vették volna körül – ahogyan az az ipari robotoknál megszokott volt –, a dolgozók közvetlen közelében, kerítés nélkül szerelték fel. Ahelyett, hogy külsős szakemberek segítségét vették volna igénybe a bonyolult programozás elvégzéséhez, a Linatex munkatársai saját maguk állították be a robotot egy érintőképernyő segítségével, mindenféle előzetes programozási tapasztalat nélkül.

A világ első ko-botját 2008-ban telepítette a Linatex dán ipari felhasználásra alkalmas műszaki műanyag és gumi beszállító vállalat. A vállalat máig UR robotokat alkalmaz, kihasználva a termékek hosszú élettartamából származó előnyöket: az eredeti UR5 modelljüket 2010-ben egy második generációs verzióra frissítették, amely azóta is problémamentesen működik.

Az UR5 robotnak köszönhetően a Universal Robots egyből az ipari automatizálás új és jelentős szereplőjévé vált, sőt, úttörője lett annak a merőben új szakágnak, amely kimondottan az olyan, gyártásra szakosodott kis- és középvállalkozásokat célozta meg, melyek számára a robotika korábban megfizethetetlennek és bonyolultnak tűnt. Mostanra a világszerte több mint 55 országban bő 8400 telepített ko-bot után a vállalat elmondhatja, hogy sikeresen válaszolt arra a piaci résre, amelyet az olyan felhasználóbarát, rugalmas robotok hiánya jellemzett, amelyek az emberek közvetlen közelében is képesek működni, valamint gyors megtérüléssel rendelkeznek.

Az ide vezető út során azonban a UR-robotokat nem egyszer fogadták kételkedéssel. 2012-ben a gépek először kerültek az amerikai piacra. Akkor Travis Hessman, az Industrial Equipment News főszerkesztője „Robotok, ko-botok és az amerikai álom” címmel írt cikket, ma pedig így emlékszik vissza, mit érzett a UR robotokkol való első találkozása során: „A dán startup robotjai akkor még inkább különlegességnek számítottak, mint ma. A hagyományos robotok biztonsági kerítései és korlátjai nélkül dolgoztak, és előre programozott, pontos koreográfia szerint lengették karjaikat a látogatók feje fölött. Attól pedig, hogy a Universal Robots munkatársai szándékosan hagyták a robotoknak, hogy ütközzenek velük, a lélegzetünk is elállt. Senki nem tudta, egyáltalán mit gondoljon. Az ilyen robotoknak még nevük sem volt, és senki nem gondolta, hogy a megoldás hosszú távon is működőképes lesz… Abban viszont mindenki biztos volt, hogy a Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Hivatal még azelőtt kizárja őket a piacról, hogy a technika egyáltalán elterjedne. Hát nem ez történt.”

Az új piac megnyitásával a Universal Robots hatására nagyobb, már régebb óta működő robotgyártók és más robotikai startupok is elkezdtek ko-botokat tervezni és gyártani. A beépített biztonsági rendszer, amely megállítja a gépet, ha kapcsolatba kerül egy munkatárssal, mára az együttműködő robotok meghatározó funkciója lett. Esben Østergaard, az Universal Robots műszaki igazgatója és társalapítója azonban még magasabbra teszi a lécet, és kiterjeszti a kifejezést a felhasználóbarátságra, az újratelepíthetőségre, az egyszerű beállításra és a megfizethetőségre is.

– A biztonság ma nemcsak elengedhetetlen, hanem mára nem is létezhet nélküle egy ko-botnak, ha piacra akar kerülni. Hisszük, hogy az együttműködés az elérhetőséget is magában foglalja; így az automatizálás korlátainak csökkentésével a robotok olyan gyártókhoz is közel kerülhetnek, akik soha nem gondolták volna, hogy robotokat fognak használni munkáikhoz.

Kiemelt Partnereink