Trend Gyerekmunka vagy bolygóhalál? Van etikus akkumulátor?

Gyerekmunka vagy bolygóhalál? Van etikus akkumulátor?

autopro.hu/B.B. | 2019.04.03 05:00

Gyerekmunka vagy bolygóhalál? Van etikus akkumulátor?

Radikális változásokat követel az Amnesty International az elektromos autógyártásban a tisztességtelen és jogsértő magatartás kiszűrésére. A nemzetközi jogvédő szervezet szerint egyenesen bolygónk és az emberek jövője között kell az autóvásárlónak választania.

Hirdetés

Rossz választásra kényszerülnek az új autót vásárlók, legalábbis az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet szerint: vagy belsőégésű motort vesznek, amivel jobban károsítják a környezetet, vagy hibrid, illetve elektromos járművet vásárolnak. Ám ezzel viszont közvetve az akkumulátorokhoz szükséges ritkafémek bányászatának feketefoglalkoztatását támogatják. A gondolatmenet alapját az a vád adja, hogy az autógyártók ellátási láncukban nem tesznek meg mindent az emberi jogokat sértő foglalkoztatási formák, például a gyerekmunka megakadályozásáért.

Azt a londoni székhelyű szervezet is elismeri, hogy a klímavédelem hatékony eszközöket követel, amire jó példa az elektromos hajtás, azonban az AI szerint a zöld célokért cserébe a technológia elterjedése emberjogi áldozatokat követel. Az Amnesty első embere, Kumi Naidoo ezért radikális változtatást kér az iparágtól, pontosabban azt, hogy a szereplők öt éven belül alkossák meg az első etikus akkumulátort. Ebben a konstrukcióban az egész termékéletcikluson átívelően tekintetbe kell venni az emberi jogokat már egészen az alapanyagok kitermelésétől, gondolva itt például Argentína és a Kongói Demokratikus Köztársaság bányáiban dolgozó fiatalkorúakra.

Ennek egyik eszköze lehet az ellátási láncok adatainak nyilvánossá tétele, amit többek között a BMW, a Daimler és a Renault már 2016-ban megkezdett. Az Amnesty erre szólítja fel a többi iparági szereplőt is.

Az Amnesty figyelmeztetésének alapot ad, hogy az elektromos autók iránti kereslet 2030-ig várhatóan harmincszorosára emelkedik majd, az óriási piaci húzóerő kiszolgálásért induló verseny ennek megfelelően élesnek ígérkezik.

Kiemelt Partnereink