Trend Elektromos autót nyomtatott magának egy cseh startup

Elektromos autót nyomtatott magának egy cseh startup

autopro.hu/B.B. | 2016.10.07 06:30

Elektromos autót nyomtatott magának egy cseh startup

Városi kisautót készített 3D-nyomtatással egy prágai cég. Közel kétszáz kilométeres hatótáv és garantált egyedi megjelenés jellemzi a gépet.

Hirdetés

Nem is kell jobb példa arra, hogy a 3D-nyomtatás képes átalakítani a gyártási folyamatokat, mint az, hogy egy cseh startup elektromos városi kisautót készített a technológia felhasználásával. A 4ekolka vállalkozás terméke egy feltöltéssel szűk 200 kilométert képes megtenni, végsebessége 56 kilométer óránként. A már Prága utcáin tesztelt gép az autoblog.com szerint 12 ezer dollár, vagyis 3,2 millió forint körüli összegbe került, ami egyelőre azért elég sok egy pusztán városban használható járműért.

Ennek megfelelően nem is a piacok letarolása a cél, sokkal inkább annak megmutatása, mire képes a 3D-nyomtatás. Nemrég a Daihatsu dobott piacra változtatható külsejű autót. Igaz, az ázsiai márka nem háromdimenziós nyomtatással készíti a könnyen le- és felszerelhető elemeket, ám az autók személyre szabásának alighanem a legkézenfekvőbb módja a 3D-nyomtatás.

A technológia ezen kívül tovább gyorsíthatja a gyártást, széleskörű, nagy mennyiségű felhasználása esetén pedig a költségek is jelentősen csökkenthetők.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink