Trend Egyre több kollaboratív robotra van szükség

Egyre több kollaboratív robotra van szükség

autopro.hu/V.M. | 2019.11.08 04:30

Egyre több kollaboratív robotra van szükség

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok közti kereskedelmi konfliktus, erős negatív hatással van a robotok iránti keresletre - kivéve a kollaboratív robotokra. Bár alkalmazásuk nem terjedt még el széleskörűen, az International Federation of Robotics adatai szerint 2018-ban 23%-kal több kobotot helyeztek üzembe, mint az előző évben, míg tradicionális társaik esetében a növekedés értéke csupán 5%.

Hirdetés

Rossz hírek a robotiparból

A Fanuc Csoport robotgyártással foglalkozó divíziójának második és harmadik negyedévi árbevétele idén 11,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakaihoz képest. Az ABB Robotika és Gyártásautomatizáció divíziójának megrendelései 18%-kal, míg árbevétele 6%-kal esett vissza a harmadik negyedévben. A Yaskawa Csoport robotikai eladásai pedig 9%-kal csökkentek a márciustól augusztusig tartó időszakban.

Ellenben a Teradyne jól teljesít

A kollaboratív, tehát az emberek mellett, és nem tőlük elkülönítve dolgozó robotokat gyártó vállalat ipari automatizációból származó harmadik negyedéves bevétele 4%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva. A bővülés hajtóerejét a helyváltoztatásra képes autonóm, egyben kollaboratív gépek iránti kereslet növekedése képezte. Így hát nem meglepő, hogy a vállalat tervei közt szerepel egy nagy teherbírású autonóm vontatókat, illetve targoncákat gyártó cég felvásárlása.

A kollaboratív robotok a foglalkoztatást is javíthatják

A keresletnövekedés magyarázatául a Teradyne vezére, Mark E Jagiela azt mondta: „Ezek a termékek további automatizációs lehetőséget jelentenek a kisebb vállalkozások számára”. A kobotok kisebb befektetést igényelnek, mint a teljes automatizálás, emellett alkalmasak a munkaerőhiány vagy a repetitív műveletek jelentette kihívások kezelésére. A szakmunkások mellett dolgozva lehetővé teszik számukra, hogy munkaidejüket magasabb hozzáadott értékű feladatokra fordítsák, mindezt a munkafolyamat teljes átalakítási szüksége nélkül. Redukálják a költségeket, valamint a termék árát, ezáltal növelve a keresletet és megteremtve a lehetőséget újabb középfokú végzettséget igénylő pozíciók létrejöttének.

A munkahelyteremtő potenciálra jó példával szolgál az e-kereskedelmi óriás Amazon. A kobotok raktárbeli alkalmazása lehetővé tette a gyors kiszállításokkal és a visszáru kezeléssel járó költségek drasztikus lejjebbszorítását. Az eredmény több millió e-kereskedelem adta lehetőségekkel élő vásárló, illetve több százezer új állás, melyek száma túltesz a hagyományos üzletek által kínált munkahelyek számában mért csökkenésen.

A tapasztalatok tehát arra engednek következtetni, hogy a kollaboratív robotok segíthetik a foglalkoztatás és a bérek emelkedését, csakúgy ahogy a szerelőszalagok is tették korábban, írja a Forbes. Jagiela véleménye szerint „Az automatizáció új lehetőségek magnyitója, nem ellenség.”

Kiemelt Partnereink