Trend Egyre kevésbé bíznak a németek az önvezetésben

Egyre kevésbé bíznak a németek az önvezetésben

autopro.hu/B.B. | 2016.08.03 06:20

Egyre kevésbé bíznak a németek az önvezetésben

Egy friss felmérés szerint a német sofőrök 41 százaléka ülne vezető nélkül működő autóba városi használat során. Az arány nem rossz, csakhogy kisebb egy korábbi kutatás eredményéhez képest.

Hirdetés

Épp ellenkező előjellel alakulnak a fogyasztói trendek, mint ahogy azt az autóipari cégek szeretnék: egy Németországban végzett közvélemény-kutatás alapján az autóvezetők a technológia fejlődésének ellenére szkeptikusabban állnak az autonóm járművekhez, mint korábban, írja az Automobilwoche.

Nikolaus Lang, a Boston Consulting Group képviselője szerint Németország egyike annak a három országnak, ahol a keresleti oldal inkább óvatosabban áll hozza a fejlődő technológiákhoz. A teljes mértékben önmagukat irányító járműveket a lakosok 41 százaléka használná – ugyanez az érték tavaly még 44 százalék volt. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ott a visszaesés a korábbi kutatás 53 százalékos eredménye után öt százalékpontos volt.

A jövő mobilitási trendjei iránt legnyitottabb piac Kína, míg egy évvel ezelőtt az emberek háromnegyede ült volna önjáró gépbe, idén ez az arány 81 százalékra növekedett.

A németek többsége a hagyományos, manuális vezetéshez való ragaszkodást a jó és élvezhető infrastruktúrával, a vezetés élményével és szeretetével, valamint a – még - bizonytalan jogi szabályozással indokolta. Tízből nyolc német elmondta, hogy szívesen és véleménye szerint jól vezet. Érdekes, hogy Kínában ugyanezt tízből két ember válaszolta.

Lang szerint az érdeklődők és támogatók számának növeléséhez kézzelfogható hétköznapi, jól bemutatható sikerek és példák kellenének – csakúgy, mint az elektromobilitás esetében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink