Trend Egy új anyag csökkentené a kínai földfémipar dominanciáját

Egy új anyag csökkentené a kínai földfémipar dominanciáját

Panker Gergő | 2015.06.22 08:59

Egy új anyag csökkentené a kínai földfémipar dominanciáját

A Virginia Nemzetközösségi Egyetem kutatói egy új mesterséges anyag kifejlesztéséről tett bejelentést, amellyel csökkenteni lehetne Kína dominanciáját a ritka földfémek bányászata terén.

Hirdetés

A ritka földfémek 17 olyan elemet tartalmaznak, amelyek szükségesek az olyan tömegtermékek gyártásához, mint az okostelefonok vagy az elektromotorok, és amelyek kinyeréséről jelenleg szinte kizárólag Kína gondoskodik.

A kínai bányászatnak súlyos környezetkárosító hatásai vannak

A Virginai Nemzetközösségi Egyetem (VCU) nemrég az Applied Physics Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában beszámolt róla, hogy vas, kobalt és szén nanorészecskékből egy olyan anyagot sikerült létrehoznia, amely hasonlít a hagyományosan ritka földfémekből készülő mégnesekhez.

– A felfedezés megnyitotta előttünk az utat, hogy egy olyan új anyagot fejlesszünk ki, amely felülmúlhatja a jelenleg használt állandó mágneseket – hangsúlyozta Shiv Khanna fizikus professzor.

A nevük ellenére a ritka földfémek a földkéregben viszonylag nagy mennyiségben előforduló anyagok. Kína jelenleg domináns pozícióban van a világpiacon, mivel a helyi hatóságok figyelmen kívül hagyják a fémek kinyerésével járó környezetterhelő hatásokat.

A BBC egy korábbi riportban „nem eviláginak és borzalmasnak“ ítélte a Baotou város környékén uralkodó állapotokat, ahol a finomítók a Bayan Obóban található bányákból nyerik ki a ritka földfémeket, a bányászattal járó környezetszennyező melléktermékek pedig egy „éjfekete, szinte nem is folyékony, mérgező mesterséges iszaptóba“ folynak.

Via manufacturing.net

Kiemelt Partnereink