Trend Egy perc töltés, 800 kilométer vezetés: jön a használható e-autó?

Egy perc töltés, 800 kilométer vezetés: jön a használható e-autó?

autopro.hu/B.B. | 2017.11.17 12:29

Egy perc töltés, 800 kilométer vezetés: jön a használható e-autó?

Ha igaz a Fisker bejelentése, akkor nyugodtan kijelenthetjük: mérföldkőhöz érkezett az elektromos autózás, hiszen megtörténhetett a várva-várt felfedezés a szilárdtest-akkumulátorok terén.

Hirdetés

Új szilárdtest-akkumulátort szabadalmaztat a Fisker, Henrik Fisker második autóipari vállalata. Ebben önmagában még nincs semmi érdekes, hiszen a többek között a Toyota és a BMW (és lehet, hogy a Continental?) is dolgozik az elektromos autók következő generációs telepeinek tartott megoldáson. A Fisker azonban nem csak nagyobb energiasűrűséget, ezáltal nagyobb hatótávot, hanem radikálisan gyorsabb töltési időt is ígér.

A gyártó ambiciózus bejelentése szerint akár már egy perc alatt nyolcszáz kilométerre elegendő elektromos áramot tárolhatunk az akkumulátorokba, írja a gyártó közleményére hivatkozva a Digitaltrends. Ezzel lényegében az elektromos autók egyik legnagyobb kontrája, a lassú töltés alól csúszna ki a talaj, hiszen a tankolás nagyjából a belsőégésű motoroknál tapasztalt folyamattá gyorsulna.

A lítium-ion akkumulátoroknál két és félszer nagyobb energiasűrűségű szilárdtest-technológiájú, Fisker-féle akkumulátorok száriagyártása ugyanakkor legkorábban is csak 2023-ban kezdődhet meg. Addig pedig még sok idő van, más gyártók is előhúzhatnak ezt-azt a kalapból. Szintén kérdéses még az új technológiák előállításának anyagi oldala: abból, hogy a Fisker ezt nem említette, arra lehet következtetni, hogy a jelenlegi lítium-ionos telepekhez képest mélyebben zsebébe kell majd nyúlnia annak, aki egy perc alatt feltölthető e-autót szeretne.

Akárhogy is, 2023-ig a Fisker a most bemutatott EMotion modellel szeretné magát a figyelem központjában tartani. Bár a gépben még lítium-ionos telepek teljesítenek majd szolgálatot, a 640 kilométeres hatótávolsághoz a gyártó már itt is mindössze kilenc perces töltést ígér, ezt a grafénból készülő szuperkondenzátorok teszik lehetővé. Az EMotion 2019-ben kerülhet gyártásba, ára pedig bő 35 millió forint körül alakul majd.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink