Trend Drónok az autóiparban: új dimenziók az ipari kémkedés előtt

Drónok az autóiparban: új dimenziók az ipari kémkedés előtt

autopro.hu/B.B. | 2016.11.18 11:00

Drónok az autóiparban: új dimenziók az ipari kémkedés előtt

A távirányítású, propelleres gépek felhasználásának szinte csak a képzelet szab határt. Tudják ezt az autógyártók is, hiszen milliárdos üzleti titkaikat féltik a pár százezres repülőktől.

Hirdetés

Már-már közhely, hogy a jogalkotók nem tudnak lépést tartani a hihetetlen mértékben fejlődő technológiával. A jelenség nem csak az autóiparban vagy az informatikában, hanem egészen ártalmatlannak tűnő hobbitárgyaknál, a drónoknál is megfigyelhető.

Nem is gondolnánk, de egy kamerával felszerelt, vagy akár kisebb csomagot is szállító távirányítású propelleres gép nem csak politikai és sportrendezvényekre (a franciaországi labdarúgó EB előtt például külön gyakorolták egy esetleges dróntámadás elleni védekezést), hanem az autóiparra is komoly veszélyt jelenthet: egyes autógyártók már attól tartanak, hogy zárt tesztpályáikon euró- vagy dollármilliós fejlesztések próbálgatása közben a konkurencia egy drónnal a terület fölé repülve értékes üzleti titkokat kaparinthat meg.

Ha ilyen komoly pénzösszegekről van szó, talán már a jogi következmények sem tántorítják el az esetleges elkövetőket, éppen ezért a T-Mobile a nem kívánt „dróntámadások” elhárítását lehetővé tévő technológián dolgozik, írja az autoblog.com. A piaci résre már amerikai cégek is felfigyeltek, a Dedrone nevű vállalat fejlesztése képes a több mint fél mérföldes, vagyis 800 méternél is nagyobb körzetben repülő drónokra figyelmeztetni, sőt a rendszernek pontos helyük meghatározása sem jelent problémát.

Persze egy-egy ilyen szoftver a magas költségek és a viszonylag kis fogyasztói kör miatt elég drága (a Dedrone csaknem 80 millió forintnyi dollárt kér a figyelmeztető rendszerre), de ha üzleti titokról van szó, a gyártók alighanem a zsebükbe fognak nyúlni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink