Trend Drón járhat a Fordhoz

Drón járhat a Fordhoz

autopro.hu/B.B. | 2016.09.28 06:30

Drón járhat a Fordhoz

Az amerikai autógyártó olyan robotot fejlesztett, ami segít cipekedni a sofőrnek: a kis elektromos gép akár 130 kilót is elvisz, és ha épp nem kell, a pótkerék helyén tárolható.

Hirdetés

A mai autókban már nem egyértelmű szériatartozék a pótkerék, így a korábban annak fenntartott helyet sok minden másra lehet fordítani. Az elektromos autók esetében egyértelműen az akkumulátorok tölthetik ki a csomagtér alatti helyet, ám a Ford most újabb megoldással állt elő.

Az Automobilwoche beszámolója szerint az autógyártó egyik mérnöke egy ötletversenyre olyan pótkerék méretű robotot fejlesztett, mely szükség esetén leveheti cipekedés terhét a kocsi sofőrjének vagy épp utasainak válláról. A tíz kilogramm súlyú gépet két villanymotor hajtja, akkumulátora tizenöt perc alatt tölthető fel, ezt követően pedig fél órán keresztül képes működni. A tervezők szerint gyalogos forgalomra szánt területen (járdán, parkokban) vagy irodaházak folyosóin pakolni segítő robot akár százharminc kilós teherrel is bír.

Az eszköz okostelefonról irányítható, de ha épp ahhoz van kedvünk, rá is állhatunk – ekkor a súlypont változtatásával a hoverboardokhoz hasonlóan irányítható. A balesetek elkerülése érdekében Kilian Vas tervező ledekkel is felszerelte a robotot, ezen felül a tolatóradarokhoz hasonló módon tájékozódásra is képes.

A Carr-E névre keresztelt fejlesztés egyelőre még csak prototípus, de a Ford nem zárja ki, hogy belátható időn belül megkezdődik sorozatgyártása is.

Kiemelt Partnereink