Trend Diákok építették meg a biológiailag lebomló autót

Diákok építették meg a biológiailag lebomló autót

autopro.hu/B.B. | 2017.08.13 06:29

Diákok építették meg a biológiailag lebomló autót

Elektromos, oké. Nyolcvannal megy, rendben van. Cukorrépából készült. Micsoda?

Hirdetés

Egészen szokatlan oldalról közelítették meg a környezetbarát autózás fogalmát az eindhoveni műszaki egyetem hallgatói. A projekttagok biológiailag lebomló autót készítettek, amit úgy értek el, hogy lenből készült lapokat cukorrépából származó gyantával vontak be.

Az óránként nyolcvan kilométeres tempóra képes, négy ember szállítására is alkalmas gép elektromos hajtásláncot kapott – értelemszerűen a konstrukció ezen része, a kerekekhez és a felfüggesztéshez hasonlóan hagyományos, nem lebomló alkatrészekből áll. Az akkumulátorok száz kilométeres hatótávot biztosítanak a kocsinak.

A Linának keresztelt autó súlya csupán 310 kilogramm, írja az Automotive News. A len és a cukorrépa előnye, hogy megmunkálásához a hasonló súlyú fémszerkezetű kocsik gyártásához szükséges energia töredéke is elég.

A Lina szinte mindennel rendelkezik, amitől autónak lehet nevezni valamit, így akár közúton is használható lenne, egyedül a töréstesztek jelentenek áthidalhatatlan problémát. Hiába az egyszerűség, az alacsony költség és a kiemelkedő gyártási energiahatékonyság, mivel a cukorrépa-karosszéria nem gyűrődik, hanem törik, az autó sosem jön majd szembe az utakon.

Persze a projekttel nem is ez volt a cél, sokkal inkább felhívni a figyelmet az autóipar környezetvédelmi és energiahatékonysági kérdéseire és a lehetséges megoldásokra, ami valljuk be, kiemelkedően sikerült.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink