Trend CES 2016: az autó az új mobil

CES 2016: az autó az új mobil

autopro.hu | 2016.01.11 13:01

CES 2016: az autó az új mobil

Érzékenyebb szenzorok, drónok, minden eddiginél több alkalmazás a fedélzeten, szinte maga az autó válik egy komplett okoseszközzé - erre lejt a járműipar pályája a CES alapján.

Hirdetés

A csúcstechnológiás elektromos autóktól az okosalvásig szinte mindent felvonultató elektronikai fesztiválon idén is jelnetős fókuszt kaptak a járműipari innovációk: az autógyárak új prototípusokat mutattak be, a nagyvállalatok mellett a kisebb szereplőknek is akad számos újítása az iparág számára.

Az önvezetők autók korából senki nem akar kimaradni

A technika egyértelműen a vezető nélküli járművek felé terel bennünk. Ezt mutatja az is, hogy szinte minden nagynevű vállalat ki akarja venni a részét az ilyen irányú fejlesztésekből: az Apple az Apple TV és az Audi A4 vagy Q7 legfrissebb verziója között teremtene kapcsolatot, így a telefonunkon vagy tévénken keresztül nyithatjuk-zárhatjuk, vagy épp az indulásig bemelegíthetjük az autót.

A Microsoft egyfajta irodává alakítaná ki az utasteret: az utasok az Office 365 alapú információs rendszerrel nem csak az autót kezelhetik, de emailezéssel, konferenciahívásokkal tehetik produktívabbá az utazással töltött időt.

A Bosch a városi autózást kapcsolná egységes rendszerbe úgy, hogy a parkolást szinte teljesen az autókra bízná. A parkolók kapacitásának tökéletes kihasználásával autóink így időt, energiát, pénzt és a nagyvárosokban értékes helyet takarítanának meg nekünk.

Az autóiparon túl is zajlik az élet

A CES-en természetesen nem csak a járművekkel kapcsolatos innovációkon van a hangsúly. A DJI, a világ egyik vezető drónokat gyártó vállalata és a Ford duója a 2015 nagy slágerének számító drónoknak adná a szórakoztatáson túli feladatot. A közös fejlesztés eredménye egy földrengés vagy hurrikán sújtotta területekről élő képet adó robotrepülő, mely mozgó telephellyel is képes kommunikálni. A gépek bevethetőek akár mezőgazdaságban, építőiparban vagy hidak vizsgálatánál is.

A Bosch szinte minden területen felhasználható szenzorokkal készült a kiállításra. Az okostelefonokba, tabletekbe építhető úgynevezett mikrorendszerek számos különböző funkció futtatását teszik lehetővé – az akkumulátor töltöttségének romlása nélkül. Példaként a játékok és fitneszalkalmazások szélesebb körű felhasználását említették. A szögszenzorok fejlesztése a virtuális valóság vagy a képstabilizálás terén segítheti az előrelépést.

A Bosch újításait széles körben lehet felhasználni a lakóházakban, irodákban is, ugyanis képesek mérni, elemezni a környezeti feltételeket. A mérőberendezések figyelik a levegő minőségét, a páratartalmat, a fényviszonyokat és a zajokat is, melyekről okostelefonon adnak tájékoztatást, majd igény szerint akár önállóan teremtenek ideális környezeti feltételeket.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink