Trend Búcsúzhatunk a dízeles Fabiáktól

Búcsúzhatunk a dízeles Fabiáktól

autopro.hu/B.B. | 2017.09.15 09:04

Búcsúzhatunk a dízeles Fabiáktól

A VW-konszern a Skoda népszerű kisautójával kezdi meg a kivonulást a dízelhajtás területéről. Aki dízeles új Fabiát venne, jobban teszi, ha siet.

Hirdetés

Kicsi, de újabb szöget ver a VW-konszern a dízelhajtás koporsójába, hiszen jövő év elejétől a Skoda kivonja a Fabia dízelmotorral szerelt verzióit a modellkínálatból. A cseh márka vezérigazgatója a Handelsblatt című lapnak árulta el Frankfurtban, hogy a döntés teljeskörű, vagyis a típus dízellel hajtott variánsa egyetlen országban sem lesz elérhető 2018-tól. Bernhard Maier azt is hozzátette, a változás értelemszerűen a Fabia két-három év múlva érkező újabb verziójára is érvényes.

A döntés hátterében az egyre szigorodó emissziós normák miatt egyre drágább kipufogógáz-kezelés áll. Nem véletlen, hogy a VW-konszern esetében kisebb mérföldkőnek számító lépés a Fabiát érinti, szakértők szerint a következő években az egyre komplexebb tisztítóberendezések járművenként akár ezer eurós pluszköltséget is jelenthetnek a gyártóknak. Ez a nagyobb számban előállított, alacsonyabb áron kínált kocsik esetében sokkal nehezebben gazdálkodható ki, hiszen a Fabia szegmensének fogyasztói sokkal árérzékenyebbek a felsőbb kategóriák vevőihez képest.

A Fabiát érintő bejelentés után valószínűleg nem kell majd sokat várni hasonló megszólalásra, hiszen a VW-konszernen belül a Skoda lépésével megtörtént az első kisebb visszavonulás a dízeltechnológiától.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink