Trend Biztonsági asszisztensek: segítenek vagy idegesítenek?

Biztonsági asszisztensek: segítenek vagy idegesítenek?

autopro.hu/B.B. | 2018.03.22 06:28

Biztonsági asszisztensek: segítenek vagy idegesítenek?

Izzadó tenyér, megnövekvő pulzus: talán nem is könnyítik meg életünket annyira a modern autók, mint azt hinnénk – ez a következtetés vonható le egy új német tesztből.

Hirdetés

Az biztos, hogy sok esetben komoly könnyebbséget jelentenek a vezetőknek a modern autók asszisztensei, ám az is előfordulhat, hogy épp növelik a stresszt, legalábbis erre jutott a németországi Kempten főiskoláján végzett kutatás. A felmérés során a sávtartó asszisztenst tesztelték ötven résztvevő bevonásával, melynek végén azt tapasztalták, hogy a felfestésekhez való közeledést kisebb kormánymozdulatokkal korrigáló rendszer minden tesztalanynál a stressz-szint enyhe emelkedését, izzadó tenyeret vagy magasabb pulzust váltott ki.

Corinna Seidler pszichológus szerint ennek oka, hogy az automatizált rendszerre hagyatkozás a kezünkből kiengedett kontroll érzését keltheti, ami a száz százalékosan még nem megbízható önvezető funkciókkal párosulva terhet rakhat a sofőrökre.

Bár nem valószínű, hogy a különféle, vezetést segítő biztonsági funkciók tömege károsan hatna a közlekedőkre, a kísérlet eredménye mégis rávilágíthat a még nem teljeskörűen megbízható rendszerek, vagy épp a teljesen új, a fogyasztók számára még ismeretlen technológiák gyenge pontjaira, nevezetesen a felhasználók általi tartózkodó elfogadottságra, vagy az autonóm mobilitás jövőjének pszichológiai oldalára, melyre már az Autoliv is felfigyelt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink