Trend Balesetveszélyesen mozog Ausztrália

Balesetveszélyesen mozog Ausztrália

autopro.hu/G.I. | 2016.08.01 10:36

Balesetveszélyesen mozog Ausztrália

A Föld forgásából és a bolygó fizikai változásaiból eddig nem nagyon adódott közlekedési probléma, ám az önvezető technológiák időszaka új kihívást jelent e téren. Megoldás is létezik a helyzetre.

Hirdetés

Régóta tudjuk, hogy mozog a Föld, és ez nem csupán a Naprendszerben történő helyváltoztatásra érvényes, hiszen a tektonikai lemezek lassú vándorlása szintén közismert tény. Az ötödik kontinens átlogsan évente 7 centimétert vándorol utóbbi jelenségnek köszönhetően, ami elenyészőnek tűnik önmagában.

A főként GPS koordináták adatbázisa alapján tájékozódó rendszerek, így például az önvezető technológiák rohamos elterjedése azonban új feladatot hárít a szakemberekre. Ausztrália vonatkozó adatait 1994-ben frissítették legutóbb, azóta mintegy 1,5 méterrel odébb kerülhettek az utak, házak és egyéb referenciapontok. Ez épp elég egy komolyabb baleset bekövetkezéséhez, amennyiben egy sofőr nélkül közlekedő jármű azt hiszi, ott van az út, ahol nincs, távolabb van egy gyalogos, jármű, mint valójában. A drónrobot is könnyne a szomszédnak kézbesítehtik a megrendelt szállítmányt, s a kenguruk földjén elterjedt automazitált traktorok mezőgazdasági tevékenysége is csorbát szenvedhet.

A megoldás viszonylag egyszerűen hangzik, a kivitelezés talán egy kicsit komplexebb: rendszeresebben szükséges frissíteni az óriási sziget lokációs adatbázisát. Mivel a Föld lemezei másfelé is mozognak, fontos figyelmeztetés lehet Ausztrália esete a világ valamennyi kontinense, az önvezető technológiákat fejlesztő mérnökök és az azokat alkalmazó szervezetek részére egyaránt.

Kiemelt Partnereink