Trend Az Uber repülőmérnöke szerint Elon Musk alagútja rossz ötlet

Az Uber repülőmérnöke szerint Elon Musk alagútja rossz ötlet

autopro.hu/R.M. | 2017.06.20 10:00

Az Uber repülőmérnöke szerint Elon Musk alagútja rossz ötlet

Mark Moore szerint az alagútépítés nem éri meg, túl drága. Ezzel szemben egy repülő szerkezetnek nem kell komoly infrastruktúra.

Hirdetés

Egy a fenntartható közlekedésről szóló montreali konferencián kötött bele az Uber alkalmazottja a Tesla vezérigazgatójának új cégébe. Az utóbbi időben mindkét vállalat elkezdte keresni az alternatívát a jövő közlekedésére, ám míg az Uber inkább a levegőt választaná, repülő autókkal, addig Elon Musk alagutakkal ásná alá a nagyvárosokat. Mark Moore, az Uber egyik vezető mérnöke szerint ez egy hibás döntés.

Az előadásán először a saját technológiájukról beszélt, még pedig, hogy a repülő autók miként fogják háromdimenzióssá tenni a napi közlekedésünket, és hogy ez egy jóval gyorsabb opciója lesz az utazásnak 20 és 60 mérföldes távon belül, mintha autóval közlekednénk. Mindehhez még hozzátette, hogy ezek az elektromos motorral közlekedő járművek jóval halkabbak lesznek, mint egy zajos helikopter, így nem zavarva a földön közlekedőket.

Ezek után rátért Elon Musk új cégére, a Boring Companyra, mely az alagútépítés forradalmasítását tűzte ki célul maga elé. Fő problémaként a szükséges infrastruktúra költségeit kifogásolta. Míg a repülő autóknál egy leszálló pályán és töltő állomásokon kívül gyakorlatilag semmire sem volna szükség, addig egy alagút rendszer kilométerenként milliókat emészt fel. Bár ehhez érdemes hozzátenni, hogy ezzel Elon Musk is tisztában van, és már számos lehetőséget felvetett, mint az alagutak átmérőjének csökkentése, vagy az automatizálás.

Mark nincs meggyőzve az alagutak kivitelezhetőségéről, ehhez még azt is hozzátette, hogy talán az ilyen projektből szeretné finanszírozni mars misszióit a techvezér. Az Uber mérnöke azzal zárt, hogy szívesen kiállna egy nyilvános vitára Elon Musk ellen, ahol véleménye szerint bármikor bebizonyítaná, hogy az ő ötletük az életképes.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink