Trend Az USÁ-ban már a hétköznapok része a trolikamion

Az USÁ-ban már a hétköznapok része a trolikamion

autopro.hu/Sz.K. | 2017.11.14 13:00

Az USÁ-ban már a hétköznapok része a trolikamion

Bár az elektrifikált utak ötlete nem új, a megoldás alig ismert. Ez leginkább a drága kiépítés, a kevés kompatibilis jármű, és a még mindig fejlesztés alatt álló technológia miatt van így. Lényeg a lényeg, kevesen tudják csak, hogy hogyan működnek az elektromos autók, még kevesebben pedig azt, hogy tölteni is lehet őket, miközben haladnak.

Hirdetés

A dinamikus töltő egy, a kocsi akkumulátorait mozgás közben töltő berendezés. Néhány skandináv országban végzett kísérlet után most Kaliforniában helyezett ilyet üzembe a Siemens. Az első nyilvános elektromos autóutat a Los Angeles kikötői és Long Beach között közlekedő speciális kamionok használhatják. Bár a fejlesztéseknek köszönhetően már az útba épített töltőkön keresztüli vezeték nélküli töltés is lehetséges, a Siemens rendszere – a Svédországban már használatos technológia egyik verziója – olyan elveken működik, mint a vonatok áramszedője, tehát a kamion akkumulátoraiba a járművek feletti vezetékekből lehet áramot juttatni.

A Siemens szerint a kaliforniai bemutató példány elektromos, biogázos-hibrid és dízel-hibrid kamionok által is használható.

Igaz, az új elektromos út csupán egy mérföld hosszú, az egyszerűen rá- és lecsatlakozást biztosító felsővezetékrendszer azonban nagyban ösztönözheti az újítás használatát egy olyan helyen, amely a Déli-parti Levegőminőségi Hivatal (SCAQMD) szerint nagy szerepet játszik Kalifornia légszennyezésében. Az SCAQMD szerint a nehézsúlyú kamionok az elsőszámú forrásai a dél-kaliforniai szmognak, a magas népsűrűség miatt így kulcsfontosságú cél a kipufogóból áradó káros anyagok csökkentése.

Közleményében az SCAQMD vezetője, Wayne Nastri elmondta, ez a projekt segíteni fog megítélni egy zéró-károsanyag kibocsátású rakománymozgatási rendszer megvalósíthatóságát, felsővezetékek használatával. Ez a szemléltetés ahhoz is vezethet, hogy újabb elektromos útrendszereket telepítenek, amik csökkentik az emissziót és a közegészségügyre sem hatnak károsan a kikötők környékén.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink