Trend Andrzej Marcinek: Az új Fanuc robotok ponthegesztést, MIG/MAG hegesztést és tűs hegesztést végeznek

Andrzej Marcinek: Az új Fanuc robotok ponthegesztést, MIG/MAG hegesztést és tűs hegesztést végeznek

Fanuc | 2017.05.30 06:30

Andrzej Marcinek: Az új Fanuc robotok ponthegesztést, MIG/MAG hegesztést és tűs hegesztést végeznek

Az az elképzelés, hogy a hegesztési folyamatokat robotizálják a lengyelországi üzem újratervezésekor merült fel, hogy biztosítsák a 100%-os ismételhetőséget a minőség és mennyiség tekintetében, új munkahelyeket hozzanak létre, és javítsák a munkakörülményeket. Interjú Andrzej Marcinekkel, a Gedia Poland Assembly sp. z o.o. elnökével és elnökségi tagjával, valamint Paweł Cieślakkal, a vállalat karbantartási osztályvezetőjével.

Hirdetés

– A Gedia sikertörténete körülbelül 100 éve kezdődött, egy kis családi aranyműves vállalkozásként, Attendorn nevű német városkában, mely vállalkozásból mára a gépjárműipar egyik fő globális alkatrész-beszállítójává nőtte ki magát. A lengyelországi Gedia Poland Assembly a cégcsoport egyik legfiatalabb leányvállalata. Mikor született az elhatározás a robotok alkalmazásáról?
– A robotokról szóló elhatározás még az üzem tervezési szakaszában megszületett, kiindulva a Gedia cégcsoport robotokkal kapcsolatos kedvező tapasztalataiból – A vállalat 1994-ben szerezte be első robot-munkaállomását – és abból az igényből, hogy állandó minőségű és magas technikai színvonalú termékeket gyárthassunk.

– Pontosan milyen folyamatokat bíznak robotokra a vállalatnál?
– A robotok 2/3-a ponthegesztési alkalmazásban dolgozik, míg a többiek MIG/MAG hegesztést, tűs hegesztést végeznek, vagy munkadarab mozgatást. A robotok kiválasztása stratégiai döntés volt, melynek kapcsán magasra tettük a mércét.

A robotok 2/3-a ponthegesztési alkalmazásban dolgozik, míg a többiek MIG/MAG hegesztést, tűs hegesztést végeznek, vagy munkadarab mozgatást.

– A vállalatnak 100 éves története van, így van tapasztalatuk a robotok előtti és utáni korszakok munkafolyamatairól. Mi változott a leginkább?
– Az ipari robotok lehetővé teszik számunkra a gyártási folyamatok teljes automatizálását. Elérhető velük többek közt a munkadarabok 100%-os ismételhetősége, mind minőség, mind mennyiség tekintetében. A robotok használata emellett nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a változó fogyasztói igényeknek megfelelő átalakítás terén, valamint módot ad arra, hogy egy géppel többféle alkatrészt is tudjunk gyártani. A mai változékony piaci viszonyok között ez kétségtelenül nagy előnyt jelent, és lehetőséget ad arra, hogy azonnal reagáljunk a változásokra.

– A tanulmányok azt mutatják, hogy a robotosítás új munkahelyeket teremt. Egyetért ön ezzel? Mit tapasztaltak az önök vállalatánál?
– Egyértelműen egyetértek. A robotjaink csaknem 200 új munkahelyet teremtettek. Ezek nélkül az új munkatársak nélkül lehetetlen lett volna a vállalat növekedése, amelyet azzal értünk el, hogy új megrendelőket vonzottunk magunkhoz, felnőttünk az összetettebb projektekhez, és alkalmazkodtunk a piaci igényekhez, a just in time termeléshez.

– Az új munkákon kívül van valami más hatása is a robotoknak az alkalmazotti létszámra?
– A robotok új munkalehetőségeket teremtenek azok számára, akik koruk vagy nemük miatt – például mert a jogszabályok korlátozzák a nők számára a nehéz tárgyak emelését – bizonyos iparágakban régebben nem vállalhattak munkát. Úgy gondolom, hogy a humán tőke felbecsülhetetlen értékű vagyona minden vállalatnak, amelyet nem szabad elherdálni.

– A gépjárműipar, amelyben az ön vállalata is tevékenykedik, az egyik legjobban automatizált iparág.
– A mi iparágunkban a robotok használata nélkülözhetetlen. Ez az egyre komolyabb minőségi és mennyiségi követelményeken kívül az olyan folyamatoknál biztosított műszaki előnyökben gyökerezik, ahol az emberi munkavégzés nagyon balesetveszélyes vagy – bizonyos esetekben – akár teljesen lehetetlen lenne. Ilyenek például a lézeres technikákat használó folyamatok.

Ahol az emberi munkavégzés balesetveszélyes, vagy lehetetlen, ott nélkülözhetetlen a robotok használata.

– Egészen rendkívüli mennyiségű Fanuc robotot helyeztek üzembe. Miért pont emellett a beszállító mellett tették le a voksukat?
– Lenyűgözött bennünket a Fanuc egész világra kiterjedő elérhetősége, széles robottípus-választéka, robotjainak bevált megoldásokra épülő egyszerű és megbízható kialakítása, a vállalat kiterjedt szoftverkínálata, gépeinek felhasználóbarátsága, a saját alkalmazások könnyű létrehozásának és használatának lehetősége és végül, de nem utolsósorban az Európa minden részén elérhető, gyorsan bővülő és kiváló minőségű műszaki támogatása és oktatási intézményei.

– Tervezik új robotok üzembe állítását is?
– Igen, jelenleg két új gyártósor üzembe helyezése van folyamatban, amelyekben öt robot dolgozik, illetve egy kisebb, három robottal kialakított gyártósoré. Itt szegecselés, ragasztás és lézerhegesztés történik majd.

– A robotokat nem használó vállalatok sikeresen fel tudják venni a versenyt a robotokat használókkal?
– Erre nincs egyértelmű válasz. Ez a termék jellegétől függ, az határozza meg a megfelelő gyártási folyamatot. Még a mi iparágunkban is lehetetlen a kézi munka teljes kiküszöbölése, mert bizonyos munkafolyamatoknál nem lehet kiváltani az emberi szakképzettséget. Ahhoz, hogy egy vállalat versenyképes legyen, meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt a kézi munka és az automatizálás között.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink