Trend A semmiből jött párharc zajlik az Uber és Kalifornia között

A semmiből jött párharc zajlik az Uber és Kalifornia között

autopro.hu/B.B. | 2016.12.22 14:00

A semmiből jött párharc zajlik az Uber és Kalifornia között

A már sokadik fordulójánál járó adok-kapok azzal kezdődött, hogy az Uber engedély nélkül tesztelte önvezető autóit az államban. Most kitiltották őket Kaliforniából.

Hirdetés

Alig néhány nap alatt bontakozott ki egy egészen fordulatos eset az Egyesült Államokban, ami aztán több oda-odamondogatást követően jelenleg az Uber önvezető tesztautóinak Kalifornia államból való kitiltásánál jár. De kezdjük az elejéről!

December közepén, alig egy hete jelentkeztek az első problémák az Uber és a Volvo közös önvezetési tesztjeivel kapcsolatban. Mindkét fél tapasztaltnak számít a területen, már több hasonló projektet is megkezdtek, csak nem San Franciscoban, ami a hasonló szárnypróbálgatások számára igencsak nehéz terep: a nagyvárosokhoz képest is sűrű forgalom, a kerékpárosok magas száma és a megszokottnál keskenyebb sávok miatt nem hiába engedélyköteles a jövő technológiájának fejlesztői célú használata.

A duó azonban nem szerezte be a szükséges hatósági jóváhagyásokat, amivel megsértette az állam törvényeit, az állami figyelmeztetések után viszont felmerült, hogy az Uber a jóváhagyások nélkül is folytatja munkáját. A cég arra hivatkozott, hogy az előírásokban az engedélyeztetési kötelezettség csak a tesztautókra vonatkozik, az önvezető autókat viszont kimondottan nem nevesítik. Érdekes, hogy húsz versenytársuk, például a Google, a Mercedes vagy a kínai Baidu számára nem jelentett problémát az engedélyek megszerzése.

A helyzet akkor lett még feszültebb, amikor az esetre felfigyelő média és autósok sorban számoltak be az Uber-gépek közúti szabálysértéseiről: fedélzeti kamerák rögzítették, hogy a tesztelt Volvo XC90-esek piros jelzéseken hajtanak át, nem állnak meg a stoptábláknál, sőt nem teljesen kiszámítható mozgásukkal gyalogosokat is veszélyeztetnek. Az Uber az ilyen vádakat azzal próbálta kivédeni, hogy ilyenkor épp emberi irányítással közlekedtek autói, a felelősöket pedig kérdőre vonják.

Az egyik szabálytalanság

Alighanem ekkor elégelték meg a kaliforniai döntéshozók az szabályokat már korábban is rugalmasan értelmező Uber tevékenységét, és a mai nappal a regisztrációs adatok törlésével kitiltották a 16 tesztjárművet a városból. A cég már jelezte, hogy újabb területet keresnek a tesztek folytatásához. A további következmények egyelőre ismeretlenek.

Az Uber üzletpolitikájának kreativitása és szabados felfogása már korábban megmutatkozott, mikor fuvarszervező szolgáltatása miatt sorra szembekerült az európai országok kormányzataival. Az Automobilwoche szerint a 2016 harmadik negyedévében forgalma növekedése ellenére 800 millió dolláros veszteséggel záró cég ennek ellenére még akár örülhet is a kaliforniai esetnek, hiszen a negatív marketing is jó reklám lehet.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink