Trend A függőlegesen felszálló elektromos autó lehet a jövő közlekedési eszköze (videóval)

A függőlegesen felszálló elektromos autó lehet a jövő közlekedési eszköze (videóval)

autopro.hu/Sz.K. | 2017.04.26 11:31

A függőlegesen felszálló elektromos autó lehet a jövő közlekedési eszköze (videóval)

A német Lilium vállalat legyőzte a Google-t és az Ubert, sikeresen tesztelt egy VTOL repülőt, ami akár városi taxiként is használható lenne.

Hirdetés

A repülő autók irreális koncepciója egy lépéssel valóság közelibbnek tűnik, miután egy német cég sikeres tesztrepüléseket hajtott végre a „repülő taxi”-val.

A müncheni központú Lilium, amely olyan befektetők támogatását is élvezi, mint a Skype egyik alapítója, Niklas Zennström, közölte, hogy a tervezett ötüléses jármű, ami képes lesz a függőleges fel- és leszállásra is, városi légi taxiként és autómegosztó szolgáltatásként is használható lehetne.

A tesztrepülésekben egy kétüléses prototípus hajtott végre manővereket, többek között a levegőben váltott lebegő üzemmódról (mint a drónok), szárny üzemmódba (mint egy hagyományos repülőgép). – közölte a Lilium.

A Lilium sikeresen tesztelte VTOL elektromos repülőjét, mellyel legyőzte többek között a Google-t és az Uber-t is.

A Lilium Jet potenciális versenytársai között sokkal nagyobb játékosok vannak, mint például az Airbus, a kereskedelmi utasszállító gépek és helikopterek gyártója, ami 2017-ben szándékozik tesztelni egy önvezető, együléses repülőautó prototípust.

A szlovák gyártó, az AeroMobil közölte a monacói autóshow-n, hogy szeretne rendelésre gyártani hibrid repülőautókat, amiket a közutakon is lehet használni. Gyártását 2020-tól tervezik.

De a repülőautók gyártóinak szembe kell még néznie akadályokkal, beleértve azt, hogy meggyőzze a szabályozókat és a nyilvánosságot, hogy a gyártmányuk biztonságban használható. A kormányzatok még küszködnek a drónok és a vezető nélküli autók szabályozásával.

A Lilium közlése szerint repülő járműve nagyjából 300 kilométert tud majd megtenni, és az utazósebessége körülbelül 295 kilométer/óra lenne. Ez az elektromos repülő lenne az egyetlen, ami képes a függőleges leszállásra és a sugármeghajtásra is.

A repülő, melynek energiafogyasztása hasonló egy elektromos autóéhoz, olyan utasszállítást tudna teljesíteni, amelynek díjai megegyeznek a normál taxikéval, de a sebessége ötször gyorsabb – közölte a Lilium.

Más lehetséges riválisok, beleértve az E-volo-t, egy Mannheim-közeli gyárat, azt mondták, hogy elvárják a speciális szabályozók beleegyezését a kétüléses multikopterrel kapcsolatban, ami 18 rotort használ majd a repüléshez a 2018-as kísérleti projektjében.

A Terrafugia, ami Boston külvárosában helyezkedik el, és amit 11 éve alapítottak a bostoni Műszaki Egyetem diplomázói, egy tömegpiacra szánt repülő autót szeretne építeni, míg az amerikai-izraeli Joby Aviation gyára közölte, hogy négyüléses drónon dolgoznak.

A Google, a Tesla és az Uber is érdeklődést mutatott már az új technológia iránt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink