Trend A Toyota tudja, mi kell az önvezetéshez: 14,2 milliárd kilométer

A Toyota tudja, mi kell az önvezetéshez: 14,2 milliárd kilométer

autopro.hu/B.B. | 2016.10.01 06:30

A Toyota tudja, mi kell az önvezetéshez: 14,2 milliárd kilométer

A japán autógyártó első embere a Párizsi Autószalonon elmondta, milyen hosszú teszten lehet megszerezni minden szükséges tapasztalatot az önvezetésről.

Hirdetés

Bár a híradásokban nincs sok erre utaló jel, természetesen a világ egyik legnagyobb autógyártója, a Toyota is aktívan érdeklődik az önvezető technológia iránt, a japánok körüli nagyobb csendet megtörő nyilatkozatról nemrég beszámoltunk (ez itt olvasható). Most az autógyártó elnöke ismertetett a világgal egy eddig nem hallott, megdöbbentő adatot.

14,2 milliárd kilométer - Akio Toyoda szerint összesen ennyit kellene a vezető nélküli autóknak tesztüzem során megtenniük, hogy az autonomizált gépek minden közlekedési helyzetre önálló és biztos választ tudjanak adni, írja az autoblog.com. Az érték annyira kézzelfoghatatlan, hogy első hallásra szinte nem is mond semmit. Éppen ezért összegyűjtöttük, hogy áll most a tesztekkel néhány a legnagyobb fejlesztők közül.

A Washington Post beszámolója szerint augusztus 31-én a Google már meghaladta az önvezető üzemmódban megtett 3,2 millió (igen, "csak" millió) kilométert. A Tesla augusztusban elérte a 225 millió kilométert – igaz, ez még bétaverzióban történt, és Elon Musk terméke továbbra sem tekinthető kimondottan önvezető autónak. A teszteket már szintén a nyílt utcán végző Uber egyelőre nem adott ki hasonló adatot. Alighanem a legnagyobb gyártók is finomítgatják saját technológiájukat különféle zárt pályákon, de ezek hétpecsétes titoknak számítanak.

Összességében a Toyota számításai az autóvezetést kedvelők részéről felfoghatók jó hírként is – mivel a japánok szerint összesen 350 ezernél is többször kellene megkerülni a Földet az Egyenlítő mentén, a gépek még jó ideig nem száműzik az embereket a volántól.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink