Trend A Toyota elektromos autói teszik okossá a francia várost

A Toyota elektromos autói teszik okossá a francia várost

autopro.hu | 2014.07.09 07:00

A Toyota elektromos autói teszik okossá a francia várost

Sokat hallani a jövő közlekedéséről, az intelligens városokról, és egyéb olyan újításokról, amelyek az elkövetkező évek során kellemesebbé és kezelhetőbbé hivatottak tenni a városokat és a városi közlekedést. Ma még kevés konkrét, kézzel fogható példával találkozhatunk. Grenoble-ban és vonzáskörzetében valósággá válhat ez az álom, így a francia Alpokban fekvő város a jövő mobilitásának úttörőjévé léphet elő.

Hirdetés

2014 októberében hetven Toyota i-Road és Coms ultra kompakt elektromos gépjárművet, valamint hozzávetőlegesen harminc, az EDF csoporthoz tartozó Sodetrel által kifejlesztett és kezelt töltőállomást helyeznek üzembe a városban. A hároméves időtartamra tervezett programot a város és térsége, az EDF francia energiaszolgáltató vállalat, a Toyota, valamint egy helyi közösségi autómegosztó vállalkozás, a Citélib között létrejött együttműködési megállapodás teszi lehetővé.

A tömegközlekedési hálózat számítástechnikai infrastruktúrájára csatlakoztatott, új autómegosztó (car sharing) kiegészíti Grenoble jelenlegi, hasonló célú szolgáltatását, a Citélibet. A szolgáltatás keretében a felhasználók a város egy adott pontján igénybe vehetnek egy kisméretű elektromos járművet, majd azt egy másik helyszínen leadhatják.

A projekt további célja a közösségi közlekedési módozatok (villamosok, buszok, vonatok) és egy újszerű, a hagyományos autóknál kisebb helyigényű, apró elektromos gépjárműveken alapuló, személyes mobilitási rendszer közötti kapcsolatot hivatott népszerűsíteni. Az alapötlet, hogy az ingázók útjuk első vagy utolsó néhány kilométerét egyéni közlekedési eszközzel tegyék meg, ami rugalmasabbá és gyorsabbá teszi a közlekedést, ezáltal hozzájárulva a forgalmi dugók mérsékléséhez, és javítva a városközpontok levegőjének a minőségét.

A legújabb társadalmi trendek és fogyasztói magatartási minták alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a fenntartható mobilitás stabilan megvetette a lábát a társadalomban. A kérdés már csak az, hogy milyen gyorsan képes fejlődni a piac.

A Toyota biztosítja a projektben használt, hetven elektromos gépjárművet: az együléses, négykerekű, apró hátsó csomagtartóval rendelkező Toyota Coms modellt, valamint a kétszemélyes, háromkerekű, Active Lean technológiával felszerelt i-Road típust. Ez utóbbi radikális újszerű, élvezetes vezetési élményt kínál. A vállalat emellett egy olyan adatkezelő rendszert is kifejlesztett a projekthez, amely lehetővé teszi a járművek megjelenítését, illetve lefoglalását.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink