Trend A Bosch tesz róla, hogy ne legyen több autólopás

A Bosch tesz róla, hogy ne legyen több autólopás

autopro.hu/B.B. | 2019.02.16 05:00

A Bosch tesz róla, hogy ne legyen több autólopás

A Perfectly Keyless nevű új fejlesztéssel az okostelefonunk átveheti ujjlenyomatunk megbízhatóságát. A megközelítés közösségi járműflották használói számára is még kényelmesebb lehet.

Hirdetés

Alig öt másodpercig tart, amíg egy digitális módszerekkel dolgozó hacker bejut egy hagyományos jármű rendszerébe – ironikus módon nem ritkán épp a kulcs sebezhetőségén keresztül. A Bosch legújabb fejlesztésével ezt a rést igyekszik végleg lezárni, hiszen a Perfectly Keyless rendszere épp a kulcsok kiiktatásával növeli meg a járművek biztonságát a digitális eszközökkel közelítő tolvajokkal szemben.

A Harald Kröger, a Bosch Automotive Electronics divízió elnöke által prezentált fejlesztés lényege, hogy az autó „kulcsát” virtuálisan tárolja az arra jogosultak okostelefonján. A telefont vagy telefonokat a jármű a felhőalapú kapcsolatnak köszönhetően automatikusan felismeri, egyfajta digitális ujjlenyomattal egyszerre erősítve a biztonságot és a kényelmet.

A megközelítés a kényelmén túl egyszerűsíti például a haszongép- vagy közösségi járműflották használóinak életét is.

A hagyományos kulcsnélküli nyitás-indítás esetében a kulcsot a jármű közelében (zsebben, táskában) kell tartani, mivel az eszköz rádiójelekkel kommunikál az autóval. A Bosch újítása ezzel szemben digitális beléptetőrendszert hoz létre: a jármű az okostelefon bluetooth rendszerén kommunikáló mikrochipjeivel közösen képes kizárni a rádiójelekkel manipulálni kívánó rosszindulatú mobileszközöket, és biztonsággal választja ki az ujjlenyomatként üzemelő digitális „kulcsot”. Ennélfogva a jármű valódi, fizikai kulcsa akár otthon is maradhat.

A Perfectly Keyless a már létező kulcsnélküli, okostelefonos megoldásoktól is eltér. Míg előbbiek NFC-technológiát használnak, ami csak néhány centiméteres távolságból teszi lehetővé az adatcserét, addig a Bosch megoldása ezen a téren is nagyobb szabadságot biztosít.

Akkor sincs baj, ha a kulcsként használt okostelefont elveszítenénk vagy elhagynánk, ez esetben a digitális hozzáférés egyszerűen letiltható, blokkolva bármilyen hozzáférést a járművekhez.

Kiemelt Partnereink