Trend 2025-re az EU önellátó lehet az akkumulátorok terén

2025-re az EU önellátó lehet az akkumulátorok terén

autopro.hu/P.B. | 2020.11.27 11:23

2025-re az EU önellátó lehet az akkumulátorok terén

Fotó: SK Battery Hungary

Jó esély van rá, hogy 2025-re az Európai Unió országai képesek legyen előállítani annyi elektromos autóhoz való akkumulátort, amennyire az európai gyártóknak szüksége van, azaz önellátóvá válhat az Európai Unió az akkumulátorok területén.

Hirdetés

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke egy online konferencián úgy fogalmazott, hogy biztos benne, hogy 2025-re az Európai Unió önellátó lesz az autóipari akkumulátorok előállításában. Jelenleg Kína látja el a globális autóipar 80 százalékát a lítium-ionos akkumulátorokkal, azonban egyre növekszik az európai üzemek száma.

Európa jelenleg tizenöt nagy akkumulátorgyárral rendelkezik, köztük van az SK Innovation komáromi üzeme is. A komáromi gyár mellett ma a Northvolt svéd és német, valamint a CATL német üzemei látják el Európát akkumulátorokkal.

Sefcovic szerint 2025-re évi hatmillió elektromos autó ellátásához elegendő akkumulátort fognak gyártani az Európai Unió területén.

Helyi gyártással a klímavédelemért

Az Európai Unió célja, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon a teljes unió. A cél elérésének érdekében a közlekedést is karbonsemlegessé kell tenni, ezt pedig főleg az európai gyártókra támaszkodva szeretnék elérni a Bizottság vezetői.

Az Európai Bizottság elvárásai szerint 2025-re 13 millió alacsony károsanyag-kibocsátású jármű róhatja majd az uniós utakat, ám ehhez beruházásokra is szükség lesz – írja az Automotive News.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink