'interjú'

Napelemes hajóval versenyeznek a BME hallgatói

2014-ben a BME három gépészmérnök-hallgatója olyan versenycsapatot alapított, mely az addigiaktól eltérően szakított az autó és motortervezési szokásokkal, és egy kizárólag napenergiával működő teljesen elektromos hajtású hajó tervezésébe kezdett.

Author: Pardavi Mariann | 2017.07.05. 09:30

Lajtmann Zsolt: magyarországi szerszámgyárat fontolgat a Horn

A Paul Horn GmbH 1969 óta fejleszt és gyárt beszúró-, hosszeszterga- és horonymaró-szerszámokat. A magyarországi viszonteladói képviselet értékesítési vezetőjével beszélgettünk, aki szerint nem kizárt, hogy hazánkban is elinduljon a gyártás.

Author: Pardavi Mariann | 2017.06.29. 06:36

Dr. Fodor Dénes: A teljesítményelektronika a jövő a mérnökképzésben

A teljesítményelektronikát oktató képzés tekintetében lemaradt az ország, pedig enélkül nem fognak működni az elektromos járművek – többek között erről beszélt lapunknak adott interjújában Dr. Fodor Dénes, a Pannon Egyetem Mérnöki Kara Gépészmérnöki Intézetének vezetője.

Author: Wurmbrandt András | 2017.06.28. 06:25

Állást foglalt az etikai bizottság: az emberi élet a legvédendőbb érték

Az autonóm közlekedéssel kapcsolatos etikai kérdéseket vizsgáló, Németországban létrehozott speciális bizottság június 20-án nyilvánosságra hozta eddigi tevékenységének eredményeit. Erről, a szakmai körökben megkülönböztetett figyelemmel kísért eseményről kérdeztük dr. Nyalka Csabát, DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda együttműködő ügyvédjét.

Author: Pardavi Mariann | 2017.06.27. 09:30

Német trófeával nyitja az FS-szezont a BME FRT

Június második hétvégén rendezték az E-Race futamot Németországban, amit a Formula Student sorozat tesztversenyének tartanak. Szezon előtti időpontra szervezik, így a csapatok élesben próbálhatják ki, milyen eredményekre képes egyéves munkájukból született járművük. A BME FRT csapatkapitánya, Sipos Gábor számolt be a magyar sikerről.

Author: Pardavi Mariann | 2017.06.19. 11:08

Digitális ikertestvérek a gyártósoron: hol tartanak a magyar kkv-k?

Nagyobb szerephez jutott az informatika a gyártósorokon, mint ahogy azt korábban gondoltuk. Fehér Tamással, graphIT Kft. kereskedelmi vezetőjével egyebek mellett arról beszélgettünk, hogyan lehet a cégek segítségére egy digitális ikertestvér.

Author: Pardavi Mariann | 2017.06.16. 06:30

Rábai Dániel: Pitypangból abroncs, ez a jövő

A Continental egy svédországi ipari parkban vásárolt területet, hogy a jövőben képes legyen pitypangból gumiabroncsot gyártani. A Taraxagum gumiabroncs labor környezetében ipari célra szánt pitypang-termesztést is terveznek. Az előremutató beruházás részleteiről Rábai Dánielt, a Continental Hungaria Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Author: Pardavi Mariann | 2017.06.09. 06:36

A 3D nyomtatás megoldást kínál az öntészet problémáira?

Az additív technológiák a nyakunkon vannak: már nem csak műanyag alkatrészeket lehet additív technológiával gyártani, hanem fémet is. Ennek óriási hatása lesz az öntészetre. Ez a Ipar 4.0 talán legnagyobb jelentőségű alkalmazása. Braun Zsolttal, a hengerfejeket gyártó Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. műszaki igazgatójával beszélgettünk.

Author: Pardavi Mariann | 2017.06.08. 06:28

Hírlevél feliratkozás

Kiemelt partnereink