Techtogether Saját versenyeken bizonyítanának a győri drónépítők

Saját versenyeken bizonyítanának a győri drónépítők

Végh Martin | 2022.09.18 16:22

Saját versenyeken bizonyítanának a győri drónépítők

Fotó: SZEviation

Ahogy azt neve is sejteti, drónépítésre alakult meg közel egy évvel ezelőtt a SZEviation mérnökhallgatói csapat. A Széchenyi István Egyetem fiatal gárdája nem csupán drónok építésében, de versenyek szervezésében is jeleskedni kíván, miközben célja, hogy minél több fiatallal szerettesse meg a drónozás világát. A csapat első évéről és a tervekről Pethő Zsombor csapatkapitánnyal beszélgettünk.

Hirdetés

- Mikor hoztátok létre a SZEviationt, és mi motivált titeket arra, hogy egy ilyen, viszonylag ritka profilú csapatot alapítsatok?

- A csapatot 2021 októberében hoztuk létre a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának fenntartásában lévő Drón Technológiai Laboratórium támogatásával. Ennek apropója volt, hogy a labor vezetője, Perness Norbert már évek óta az FPV drónozás szerelmese, és ezt a lelkesedést szeretné átadni a hallgatóknak is, továbbá, hogy egy ilyen csapat a hallgatók oldaláról nagyszerű előszobája lehet a laboratórium szakmai munkájába való bekapcsolódásnak.

- Jelenleg hány főt számlál a SZEviation? Jelenleg is vártok új jelentkezőket?

- Jelenleg nyolc főt számlál a csapat, továbbá folyamatosan várjuk a drónozás, a menedzsment és szervezés, továbbá a marketing iránt érdeklődő hallgatók jelentkezését nemtől és szaktól függetlenül.

- Milyen drónokat terveztek készíteni? Hogyan álltok most a saját drón tervezésével és építésével?

- Csapat szinten kizárólag FPV drónokat építünk. Itt az FPV az angol first person view rövidítése, ami arra utal, hogy a pilóta egy szemüvegen keresztül látja a drón által közvetített képet. Egyelőre a piacon elérhető vázakból és alkatrészekből építkezünk, azonban a csapat szakmai kompetenciáinak fejlődésével a későbbiekben nem kizárt a saját tervezésű és marású karbonvázak használata sem.

- Hogyan telt az év eddigi része? Részt vettetek már valamilyen versenyen?

- Remekül haladunk az általunk kitűzött célok felé! Áprilisban a csapat, a Drone Racing Hungary szakmai segítségével, megszervezte első saját versenyét a győri Aranypart II. szabadstrandon. Maga a rendezvény a Nemzetközi Repülőszövetség (FAI) által elismert hivatalos futam volt, továbbá a magyar bajnokság második állomása is. Ezenfelül több nagyobb rendezvényen is részt vettünk. Például ott voltunk a Miskolcon szervezett 2022-es Mefob Fesztiválon, illetve az Educatio szakkiállításon is.

Fotó: Májer Csaba József

- Milyen megmérettetéseken szeretnétek indulni a jövőben? Milyen feladatokat kell azokon teljesítenie a drónokat irányító pilótáknak?

- Nem titkolt célunk, hogy az áprilisi SZE kupából versenysorozatot indítsunk, ezért a versenyt 2023-ban is meg szeretnénk tartani.

A pályák nagyjából 100x50 méteres területen felépített kapu kombinációkból állnak. Ezeken a pályákon előre meghatározott repülési vonalon kell haladniuk a versenyzőknek. Az akadályokat kizárólag az előre meghatározott sorrendben és irányban szabd megkerülni és átrepülni. Ha az valakinek nem sikerül, muszáj visszafordulnia, különben az egész körét érvénytelenítik. Hiba esetén a pilótát az úgynevezett spotter figyelmezteti, ha viszont a korrigálás ezután elmarad, a spotter értesíti a szervezőket.

Az FPV drónok akár 130-170 kilométer/órás végsebességre is képesek, kialakításuknak köszönhetően ezt a sebességet hozzávetőleg egy másodperc alatt képesek elérni, így a versenypályán akár 3-5 G terhelés is érheti őket.

- Most ősszel egy nem drónreptetésről szóló versenyen, a Techtogether 2022-n is indulni fogtok. Hogyan készültők az eseményre?

- A fejlesztői, versenyzői gárdánk remek mérnökökből áll, akik folyamatosan fejlesztik szakmai kompetenciáikat. Az esemény kezdetéig is folyamatosan fejlesztjük elektronikai, informatikai, infokommunikációs és mechanikai ismereteinket. Ezen alapismeretek birtokában bízunk abban, hogy egy alapvetően járműipar-központú eseményen is megállhatjuk a helyünket.

- A drónépítésen és a versenyzésen kívül milyen egyéb terveitek vannak?

- Nem titkolt célunk, hogy a csapaton keresztül végezzük eme technikai sportág (az FPV drónozás – a Szerző) népszerűsítését, továbbá, hogy a csapatban kompetenciát szerző, a Széchenyi István Egyetemen tanuló hallgatókat bevonjuk a Dróntechnológiai Laboratórium, továbbá a Digitális Fejlesztési Központ kutatás-fejlesztési projektjeibe.

Az autopro.hu által október 18-19. között szervezett Techtogether 2022 egy, a járműipar technológiai változásait és azok emberi vonzatát körbejáró konferenciát, egy ipari szakkiállítást, és egy, már évek óta rendszeresen megtartott mérnökhallgatói versenyt foglal magába. A rendezvényen már biztosan találkozhat az alábbi cégekkel.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink