Autopro Blog Óriási fejlődés részesei vagyunk

Óriási fejlődés részesei vagyunk

Szűcs Péter | 2015.10.12 11:50

Óriási fejlődés részesei vagyunk

Személyautók távolságérzékelő radarkészülékei kerülnek hamarosan sorozatgyártásba, ennek a folyamatnak a beindítása a feladatom. Munkahelyem a Bosch cégcsoport legnagyobb autóelektronikát gyártó vállalata a világon.

Hirdetés

8 éve csatlakoztam a Bosch csapatához folyamatmérnökként. Stabil hátterű, nagy múltú cégnél szerettem volna dolgozni, éspedig hosszú távon, mert fontosnak tartottam a biztos munkahelyet. Konkrét karriercéljaim voltak, s céltudatosan haladtam, hogy elérjem, amit kitűztem magam elé. Mindig érdekelt a problémák valódi okainak feltárása, így három év után tagja lehettem egy nemzetközi kompetencia-csapatnak, ahová a világ minden Bosch gyárából érkeztek mérnökök, nemzetközi projekteken dolgoztunk. Egy év alatt számos feladatot oldottunk meg, egyetemekkel, beszállítókkal együttműködve, ezzel hozzájárultunk a folyamatos minőségi fejlődéshez, ami elengedhetetlen, ha egy cég piacvezető pozíciót tölt be.

Négy évvel ezelőtt izgalmas feladatot bíztak rám, az eBike projekt vezetését. Ez egy új termék volt, ami a cég első saját fejlesztésű elektromos járműve lett. Azóta az eBike népszerű lett az egész világon, a Bosch több mint 100 gyártónak szállítja a komplett műszaki megoldást. Meggyőződésem, hogy az elektromos meghajtás nemcsak a kerékpároknál lesz sikeres, hanem 2020-ig az autókban is áttörést hozhat.

Azóta új feladatot kaptam: jelenleg azon dolgozunk, hogy hamarosan technikailag lehetővé tegyük a balesetmentes közlekedést. Ehhez közepes és nagy hatótávolságú radarokra van szükség, ezek bevezetésén, optimális gyárthatóságán dolgozom, szorosan együttműködve a németországi központtal, a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjával és a hatvani projektcsapattal. A munkám most sok utazással is jár, rengeteg emberrel kell együtt dolgoznom, ami jó lehetőség számomra.

Ezek a radarok az a vállalati stratégiai célt szolgálják, miszerint a jövő az elektromos meghajtású és önállóan vezetni képes gépjárműveké. Ehhez természetesen az is feltétel, hogy az autók egymással képesek legyenek kommunikálni. A Bosch továbbá arra is törekszik, hogy az egymással kommunikáló járművekhez átfogó műszaki megoldásokat kínáljon széles körben. Valójában egy óriási fejlődésnek vagyunk a részesei, ez nagyon izgalmassá teszi a mindennapi munkát.

Úgy látom, a technológia nagyon felgyorsult, így csak az képes mindig megfelelni a vevői igényeknek, aki központba helyezi a folyamatos fejlesztést. Több ezer mérnök dolgozik a Boschnál naponta azon, hogy a 129 éves töretlen fejlődés a jövőben is megvalósuljon. A munkatársaimon azt látom, hogy motiváltak, tehetségesek, nyitottak és kiváló szakemberek, akik képesek gyorsan reagálni, mindig szem előtt tartva a biztonságot és a minőséget, és a legfontosabb, a vevői elégedettséget.

A jelenlegi területemen szeretnék tovább fejlődni senior projektvezető szintre, hogy kiemelt fontosságú projekteken dolgozhassak a jövőben. Ezért átfogó képzéssorozatban veszek részt, ahol nem csupán szakmai, hanem számos más képességet is fejleszthetek, mint a kommunikáció, a társas kapcsolatok, az önismeret, a hatékony konfliktuskezelés, a prezentációs képesség, a csapatvezetés és a motiváció. Ezekre szerintem a mérnökképzésben nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, hogy a végzős mérnökök jobban „el tudják adni magukat” a munkaerőpiacon. Jó lehetőség jelenlegi mérnökhallgatók számára, hogy a Bosch által is támogatottan elindult a rendszerszintű duális képzés. A cél, hogy a hallgatók több időt töltsenek el valós vállalati környezetben és az elméleti tudást gyakorlati tapasztalatokon keresztül erősítsék meg.

Kiemelt Partnereink