Autopro Blog Nem ma kezdtük Szegeden…

Nem ma kezdtük Szegeden…

ContiBlogger | 2016.11.08 10:03

Nem ma kezdtük Szegeden…

Ha valaki azt mondja, gumi és Continental, szinte mindenkinek a gumiabroncsok jutnak az eszébe. Az Autopro figyelmes olvasói azonban tudhatják, hogy esetünkben ez a termék jóval extrémebb feladatokat is ellát, ha a mi logónkat viseli, hiszen Szegeden készülnek azok a különleges megoldások (hevederek és tömlők), amelyeket az erőművek, cementipar, mezőgazdaság, vegyipar és bányaipar valamint mélytengeri alkalmazás is használ.

Hirdetés

Teljesen egyedi, az adott projektekre szabott termékek készülnek a csoporthoz tartozó ContiTech Rubber szegedi telephelyén. A világon itt készült először egy olyan 60 méter hosszú tömlő, amelynek súlya 16 tonnát nyomott, ami nyolc darab hobbiterepjáró tömegének felel meg, miközben “csupán” egyetlen tömlőről van szó. Ezt a nagynyomású olajipari tömlőt szárazföldi és tengeri kitermeléseknél, sokszor durván szélsőséges viszonyok közt használják. Mérnökeink számára óriási kihívás, hogy a termékeinknek az arab sivatagokban és az Északi-tengeren egyaránt hibátlanul kell teljesíteniük. Ezt a rekord méretű tömlőt magyar mérnökök tervezték és szabadalmaztatták, sőt a gép, amelyen készült szintén magyar beszállítóktól érkezett a szegedi gyárba. Sokan nem is gondolnák, de a nagynyomású tömlők piacának egyharmadát Magyarországról szolgáljuk ki. Szintén Szeged büszkélkedhet Európa egyik legnagyobb textilerősítésű hevedergyárával, ahol az egy év alatt legyártott szállítószalagok hossza a gyár kapujától elérne egészen Hannoverig (1050 km). Az itt gyártott termékek a hazai és nemzetközi kereskedelmi hálózat segítségével a világ minden sarkába eljutnak.

Ebből ki is derül, hogy mindezt nem ma kezdték Szegeden. A szegedi üzem fél évszázados sikertörténete 1966. november 5-én kezdődött, amikor felavatták a jogelőd Szegedi Gumigyárat. Ebből az alkalomból egy nem mindennapi ünnepséget is szerveztek a szegedi kollégák. Több száz ember ünnepelt együtt, a jelenlegi és már nyugdíjba vonult kollégákon kívül azokat is meghívtuk, akik szerepet játszottak a cég sikerében. A jubileumi esemény keretében felavatásra kerül a jubileumra készített emléktábla, megnyitja kapuit az évfordulóra készült múzeum, valamint bemutatásra kerül egy dokumentumfilm is az egykori és jelenlegi dolgozók közreműködésével is.

Kiemelt Partnereink