Autopro Blog Ne szórakozzunk a közlekedők biztonságával!

Ne szórakozzunk a közlekedők biztonságával!

Gégény István | 2015.12.04 15:13

Ne szórakozzunk a közlekedők biztonságával!

Egy járműgyártó jó ideje elmés reklámokkal hívja fel a figyelmet guruló termékei különleges adottságaira. Ezúttal sikerült túllőni a célon.

Hirdetés

Teherautót vezetni gyerekjáték. Bár némileg felelőtlennek tűnik a kijelentés, vállalom, hiszen megtapasztaltam. Persze nem közúti forgalomban, hanem zárt tesztpályán, automata váltós modelleket próbálhattam ki két évvel ezelőtt, vészsofőrrel az anyósülésen, készenléti orvosi stábbal a közelben. Úgy, hogy korábban sosem ültem ilyen kategóriájú járművek volánjánál. Egyszerű volt a dolgom: taposni a két pedál valamelyikét, figyelni a váltó olajozott működését, a kormány tekergetésével pedig többé vagy kevésbé, de ideális íven tartani a rakománnyal együtt akár 32 tonnás monstrumot. Mindez tényleg szinte gyerekjáték volt a felsorolt, nem éppen átlagosnak nevezhető feltételek mellett.

Szinte mindegyik modellt meghajtottam ezek közül

Valami hasonlót sugall annak a svéd gyártónak a legújabb kampányvideója, amelynek le sem kell írnom a nevét, elég Jean-Claude van Damme spárgázós tükrös trükkjére utalnom, amit két, párhuzamosan tolató kamion társaságában adott elő. A Volvo most egy 4 éves kislány kezébe adott egy távirányítót, aki úgy zúzott végig egy FMX modellel egy elzárt területen, mintha valami játékautót irányítana (valóban mintha, mert aligha ténylegesen a kislány irányította a járművet). A nyilvánvaló üzenet szerint nem gond, ha letérünk egy ilyen teherautóval az útról, akár fejre is állhatunk, egy épületet ugyancsak simán letarolhatunk.

Ez pedig, humorérzék ide vagy oda, rossz üzenet. Közlekedésbiztonság szempontjából ugyanis nem a jármű öncélú masszivitása a fő szempont, hanem az emberi élet védelme, ez alól a teherszállítás sem kivétel. Értem én, hogy részben az Automatic Traction Control érdemeit szerették volna kidomborítani a mókával: az ATC a szükséges mértékben vált a 6x4 és 6x6 hajtásmódok között, akár jelentős üzemanyagot megspórolva, közben változatos terepviszonyokkal derekasan megbirkózva.

Szívesebben venném, ha továbbra is inkább a vezetési segédletek fejlesztései maradnának előtérben, amelyek megakadályozhatják, hogy ha a kis Sophie nagy korában volán mögé ül, olyan butaságokat műveljen, mint ebben a videóban. Hajrá, építsünk masszív járműveket, de jól tesszük, ha a kigyúrt test mellett némi ésszel is felruházzuk a jövő közlekedési eszközeit! Valós közúti körülmények között ugyanis a legkevésbé sem gyerekjáték a teherautók vezetése...

Kiemelt Partnereink