Autopro Blog Hogy kerül a művészet és a sportolás az autóiparba?

Hogy kerül a művészet és a sportolás az autóiparba?

ContiBlogger | 2018.08.17 17:02

Hogy kerül a művészet és a sportolás az autóiparba?

Általában hajlamosak vagyunk az embereket a hivatásukkal azonosítani, és bele sem gondolunk abba, hogy a mindennapos munkájuktól mennyire eltérő hobbival vagy érdeklődési körrel rendelkezhetnek.

Hirdetés

Szanyi András a nyíregyházi vállalat üléslégrugó üzemének kollégája, húsz éve hódol a hobbijának, a festészetnek. Eleinte mindössze a kikapcsolódás volt a célja, viszont idővel a sok pozitív visszajelzésnek köszönhetően megjött az önbizalma, és ma már szívesen fest azért is, hogy ezzel másoknak örömet szerezzen. Több képet vitt már ismerősöknek, barátoknak névnapra vagy születésnapra ajándékba, és ezek után további megerősítéseket kapott.

Szanyi András

Tizennégy éve kezdtem el a mai nyíregyházi Continental elődjének számító gyárban dolgozni. Tudatosan, barátaim ajánlására választottam ezt a munkahelyet jó döntésnek bizonyult. Ma is egy stabil, a térségben az egyik meghatározó munkaadóként ismert cég munkatársa vagyok fejtegette András.

A munka melletti hobbijához az alapvető ihlet és ötlet saját bevallása szerint még sokkal korábbról származik: nyolcadik osztályos korában volt szerencséje látni a Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját. Azóta is nagyra értékeli Munkácsy művészetét, és örömmel látja, hogy a magyar festő nem csak a nagyvilágban, de itthon is egyre népszerűbb. Folyamatosan kísérletezik: véleménye szerint az első próbálkozásain még látszottak a határozatlan ecsetvonások, a későbbieken már sokkal határozottabbak lettek a színek és vonalak. Kezdetben vízfestékkel és temperával, 2000-től pedig elsősorban olajjal és néha akrillal alkot. Rendszeresen részt vesz egy budapesti alkotóműhelyben is, ahol értékes tapasztalatokat és segítséget kap profiktól. Képei realista felfogásban születnek, valós élmények vagy fotó alapján szokott tájképeket festeni.

Szintén a nyíregyházi Continental gyár kalander üzemében dolgozó Katonáné Bőgős Rita tíz évvel ezelőtt szeretett bele a futásba, amikor szülés utáni alakformálás céljából kezdett el futni, melynek rövid időn belül ráérzett az ízére, azonban sokáig csak hobbi szinten űzte ezt a sportot. Egy éve azonban már versenyszerűen űzi a terepfutást, minden megmérettetés után izgalommal várja a soron következőt. Igazán jó érzéssel tölti el, hogy újabb és újabb kihívások színesítik a hétköznapjait, ráadásul a sportnak köszönhetően sokkal energikusabbá vált, ami a mindennapos munkája elvégzéséhez is nagy segítséget jelent. Minden alkalommal igyekszik az előző teljesítményéhez képest jobbat nyújtani, úgy gondolja, hogy versenyezni addig fog, amíg motiválja a részvétel és a társaság. Általában a munka utáni órákban, időnként előtte szokott futni, próbál minél több időt szakítani erre az elfoglaltságra.

Katonáné Bőgős Rita

A Kyokushin Karate Japánból ered, melynek jelentése: megtalálni a végső igazságot. Ennek a sportnak, vagy sokkal inkább harcművészetnek lett a szerelmese a cég ülésrugó üzemében dolgozó Nemes József, aki 1980-ban egy újsághirdetésben látta, hogy Kyokushin tanfolyam indul Nyíregyházán. Így utólag úgy emlékszik vissza, hogy kezdetben még nem is gondolta volna, hogy ez a mozgásforma ilyen fontos lesz számára. 1990-ben úgy döntött, hogy jó lenne tudásából átadni másoknak is, ugyanis sokan érdeklődtek, felnőttek és gyermekek egyaránt. Így lakhelyén alapította meg a Kemecse SE Kyokushin Karate Szakosztályt, ahol nemcsak helyi, hanem a környező településeken élő fiatalokkal is foglalkozik.

Nemes József

A karatéban rengeteg kihívással találkozik az ember, amelyek nap, mint nap motivációt jelentenek. Egy kínai bölcs szavait idézve: aki másokat legyőz, az erős; aki önmagát legyőzi, az hős. A karate is erről szól, felül kell emelkedni a kezdeti nehézségeken és a megfutamodás helyett a megoldásokat kell keresni a problémákra – mondta el József, aki úgy gondolja, mindaz, amit a karatétól tanul, a munkája, sőt, élete minden területén hasznára válik.

Kiemelt Partnereink