Autopro Blog Elektromos hajó a nulláról

Elektromos hajó a nulláról

Ziegler András | 2018.03.01 15:50

Elektromos hajó a nulláról

A BME Solar Boat Team tagjaként az elektronikai csoportot vezetem az idei versenyszezonban. A csapattal napelemekkel ellátott, elektromos hajót tervezünk és építünk.

Hirdetés

A hajó elektronikája három nagy részre bontható. Az első az erősáramú rendszer, melynek feladata a napelemek energiáját tárolni és felhasználni a hajócsavar forgatására. Szükséges továbbá egy gyengeáramú felügyeleti rendszer, amely irányítja és monitorozza az erősáramú rendszert alkotó elemeit. A harmadik egység fizikailag a hajón kívül található távfelügyeleti informatikai rendszer, segítségével képesek vagyunk monitorozni a hajó paramétereit.

Csoportom mindhárom rendszerért felelős. A különböző rendszerek különböző szakértelmet igényelnek, így vezetőként egyik fő feladatom kiválasztani a megfelelő embereket.

A csoportom népszerűségére jellemző, hogy nemcsak villamosmérnök hallgatók jelentkeztek, hanem mérnök-informatikus, gépészmérnök, mechatronikai mérnök, illetve járműmérnök hallgatók is csatlakoztak.

Az előző hajó elektronikai rendszere a tavalyi versenyek során súlyosan sérült, ezért idén alapjaiban kell újjáépíteni a rendszert. Nem elégedünk meg a tavalyi állapot visszaállításával, hanem a felhalmozott tapasztalat segítségével jelentősen jobb paraméterű rendszert szeretnénk építeni.

További célunk a csoport szakmai színvonalának biztosítása, így minden részegységnek van tapasztalt felelőse, akihez fordulhatnak az újoncok.

Kiemelt Partnereink