Autopro Blog Duális képzést mindenkinek!

Duális képzést mindenkinek!

Barkovits Bálint | 2016.02.25 06:36

Duális képzést mindenkinek!

Az utóbbi években a felsőoktatás egyik legnagyobb változása a duális képzés bevezetése volt. A rendszer, mely megkönnyíti a hallgató majdani munkába állását, igazából már itthon is régóta működik.

Hirdetés

A pályaválasztásnál mérhetetlen előnyük van azoknak, akik már fiatalként tudják, mivel szeretnének foglalkozni. Azonban sokan vannak, akik kevésbé kiforrott elképzeléseik miatt, akár kizárásos alapon választott egyetemi tanulmányaik megkezdése után néhány félévet követően otthagyják az adott intézményt vagy képzési területet. Ezt általában passziválás és újabb felvételi eljárás követi. Egy dolog biztos: annak, aki módosításra kényszerül, sokkal rövidebb idő alatt kell(ene) végleges pályaválasztási döntést hoznia, hiszen évekkel fizethet egy újabb mellényúlásért. A tanulmányi „újratervezés” elkerüléséhez adhat segítséget a duális képzés.

A rendszer már hosszú ideje sikerrel működik Magyarországon, ennek felismeréséhez viszont kissé másképp kell a fogalmat értelmezni: az igazi duális képzés személyre szabott, nem feltétlenül az egyetemi beiratkozással kezdődik, és könnyen lehet, hogy távolról sem kapcsolódik álmaink szakterületéhez. Erejét az adja, hogy nem a tanulmányi szerződés, hanem a munkaerő-piaci versenyképességüket korán megalapozók saját motivációja miatt veszi kezdetét.

Ha a pályaválasztás előtt, vagy az egyetem első féléveiben egy hallgató nem teljesen biztos abban, hogy tényleg az adott képzés ismereteiben szeretne elmélyülni, talán a leghatékonyabb válasz az, ha ki mer szakadni a konvencionális, a középiskolából közvetlenül az egyetemre vezető, elmélettel teli láncból és a gyakorlatban szerez tapasztalatot: az érettségi után célszerű lehet beiktatni egy családi vállalkozásba való besegítéssel, külföldi nyelvtanulással, gyakornoki programba való bekapcsolódással töltött évet. Jobb passziválást követően néhány hónapot akár futószalag mellett dolgozni, mint elhivatottság nélkül előadásokra járni.

A motiváció megerősítése után a tanulmányok (újra)kezdésekor már csak arra kell ügyelni, hogy a tapasztalatgyűjtést az egyetem mellett is folytassuk: a tanulás és a lehetőleg szakmai munka összehangolása nem csak anyagi függetlenséget jelenthet, de az önéletrajz sorainak gyarapításával a diplomaszerzés utáni álláskeresést is gördülékenyebbé teszi.

A duális képzés a vállalatok számára is hasznos: megismerhetik a fiatalabb generációk gondolkodásmódját és munkamorálját, ezen felül pedig lerövidíthetik a munkaerő keresésével töltött időt. A kérdés már csak az, hogy a vállalati oldal képes lenne-e kiszolgálni, ha az egyetem mellett minden, biztos pályaképpel még nem rendelkező hallgató hosszabb-rövidebb időre a munkaerő-piacra lépne. Ennek megoldása, de legfőképp az egyéni szervezésű duális képzés népszerűsítése lehetne az oktatáspolitika egyik új feladata.

Kiemelt Partnereink