Techtogether Az oktatásban össze kell fognia az ipari szereplőknek

Az oktatásban össze kell fognia az ipari szereplőknek

Pörge Béla | 2023.04.08 16:23

Az oktatásban össze kell fognia az ipari szereplőknek

Fotó: Krizsán Csaba

Interjú Szabó Péterrel, az SMC Hungary Kft. oktatási vezetőjével a vállalat oktatásban vállalt feladatairól, és a nemrégiben harmincadik alkalommal lezajlott Csernyánszky Imre Országos Középiskolai Pneumatikai Versenyről.

Hirdetés

- Április 1-jén ért véget a harmincadik alkalommal megrendezésre kerülő Országos Középiskolai Pneumatikai Verseny. Mióta támogatja a megmérettetést az SMC Hungary Kft.?

- 2016-ban csatlakoztunk a versenyhez támogatóként – személyes kapcsolatok révén, mint az iparág legnagyobb szereplője, igyekeztünk mi is az ügy mellé állni. Több konkurenciánkkal együtt léptünk be a támogatók sorába. Az első évben még nem adtunk külön feladatot a versenyzőknek, csak támogatóként voltunk jelen (a versenyt és a díjazást is támogattuk). 2017-ben már egy hibadiagnosztikai feladatot is adtunk a csapatoknak az egyik konkurenciánkkal közösen, így beintegrálódtunk a versenybe feladatadóként is. 2020-ban és 2021-ben a Covid miatti lezárások okán nem tudtuk támogatni a versenyt, tavaly és az idei évben feladatadóként és támogatóként térünk vissza.

- Támogat más hasonló, diákoknak szóló versenyeket a vállalat?

- Igen, több versenyt is támogatunk, a Csernyánszky Imre Országos Középiskolai Pneumatikai Verseny mellett a Techtogether mérnökhallgatói versenyeket és a Formula Student csapatait is. Emellett van saját szervezésű, online versenyünk is, ez a Simulation of Mechatronics Challenge.

Az anyacégünk, az SMC számtalan más versenyt támogat globális szinten, az oktatásra és az oktatás fejlesztésére stratégiai elemként tekintünk. Hiszünk abban, hogy a jövőnk kulcsa a fiatal generációk kezében van. Az SMC-nél támogatjuk és elkötelezzük magunkat a jövőbe tekintő mérnöki szemlélet mellett.

- Említette, hogy a konkurensekkel közösen is adtak feladatot. Amikor versenyek támogatásáról, oktatásról van szó, félre lehet tenni a piaci versengést?

- Az oktatásban véleményem szerint az ipari szereplőknek támogatóként kell jelen lenniük, nem szabad bevinni oda azt a versenyt, ami kint a piacon zajlik. Másrészt mindenki nyer azzal, ha az oktatásban szerepel, ilyenkor össze kell fogni. Célunk, hogy minden középiskolai, egyetemi hallgató fejében szerepeljen az SMC neve is, mint piaci szereplő. Ha valaki nem jelenik meg az iskolai tanulmányok alatt, akkor azt a frissen végző fiatalok nem fogják keresni.

A legmodernebb, leggyorsabban fejlődő automatizálási piacon dolgozunk, ami folyamatosan változik, ezt az oktatás nem tudja lekövetni, ezért a tanárokat és a diákokat egyaránt segíteni kell. Ilyenkor félre kell tenni a versenyt a konkurenciáknak, mivel mindenki igényli az ipari automatizálással foglalkozó szakembereket, miközben kevés szakember jön ki az oktatásból ezen a területen.

- Hogyan zajlik az a Csernyánszky Imre Országos Középiskolai Pneumatikai Verseny döntője, milyen feladatokat kell teljesítenie a diákoknak?

- A diákok a döntőig több kör megmérettetésen vannak túl, a döntőben már olyanokkal találkozhatunk, akik kifejezetten magas szinten ismerik a pneumatikát és a PLC programozást. S hogy mit lehet még látni, ha valaki eljön egy ilyen versenyre? Fülig érő mosolyokat a tanárok és a diákok részéről egyaránt!

Viszonylag bonyolult feladatokat kell megoldani, és amikor ez egy-egy csapatnak sikerül, akkor öröm látni, ahogyan ők örülnek a sikernek. Motivált diákokkal találkozik az ember ezeken a versenyeken, ami a díjazás mellett annak köszönhető, hogy szeretik azt, amit csinálnak, részben ez a hobbijuk.

Szabó Péter, az SMC Hungary Kft. oktatási vezetője.

Szabó Péter, az SMC Hungary Kft. oktatási vezetője. | Fotó: Krizsán Csaba

Ez egy olyan terület, ahol tényleg meg lehet valósítani az élményalapú oktatást. Olyan dolgokat tudnak építeni, működtetni, ami magában foglalja a sikerélményt: ha valaki megcsinál egy komoly vezérlési feladatot, vagy akár egy garázskapunyitó-automatikát leprogamoz valaki, és ez működik, az óriási élmény.

Persze nem szabad szétszakítani az elméletet és a gyakorlatot, fontos az elmélet szerepe, a versenynek is van írásos része, de a gyakorlati feladatrész nagyobb, és talán látványosabb is. A gyakorlati részen többszintű, pneumatikus, elektropneumatikus és PLC-s kapcsolásokat kell megtervezniük, majd felépíteniük a diákoknak. Ezt követően következik a hibadiagnosztikai rész, ebben veszünk részt mi is. Itt működő manipulátoregységeken „követünk el” (állítunk be) különböző hibákat, és ezeket kötött idő alatt meg kell találnia a csapatoknak. A feladat időorientált, aki gyorsabban találja meg a hibákat, az több pontot kap.

- Milyen díjakat lehet nyerni a versenyen?

- Több százezer forintos díjat tudnak elvinni a dobogón végző csapatok, emellett hatalmas megbecsüléssel is jár a győzelem. A felkészítő iskolák szintén több százezer forintos díjat nyerhetnek el, de mint említettem, nem csak ez motiválja a diákokat.

- Mennyien vesznek részt ezeken a versenyeken? Hogy alakult a létszám azóta, hogy az SMC is támogatja a megmérettetést?

- A verseny országos szinten meg van hirdetve, és a hírneve is országos, hiszen egy régi, patinás sorozatról van szó. A verseny házigazdái mindig megfelelő mértékben, iskolai körökben fenntartották a tüzet, így az érdeklődés állandó. Általában húsz és harminc csapat közötti indulóról beszélhetünk, ennyien jutnak be a döntőbe – de az ország összes középiskolája megkapja a lehetőséget, és aki eléri a megfelelő pontszámot, az túljut a selejtezőn.

Idén – a harmincadik alkalomkor – harminc csapat jutott a döntőbe, ez hatvan diákot jelent. Volt olyan év, amikor 23 csapat volt, a húsz feletti döntős mindig összejön.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink