Techtogether A járművek építése szünetel, a fejlesztés azonban nem

A járművek építése szünetel, a fejlesztés azonban nem

Végh Martin | 2020.04.23 10:47

A járművek építése szünetel, a fejlesztés azonban nem

Fotó: Facebook/Steco Team

További három, a Techtogether online versenyén részt vevő egyetemi csapatot kérdeztünk arról, hogy a járványhelyzet hogyan érinti őket. Nem meglepő módon a járművek összeszerelését a győri Arrabona Racing Team, a szegedi Airrari-STECO, illetve a BME Solar Boat Team tagjai is kénytelenek voltak felfüggeszteni, a fejlesztői munka azonban tovább zajlik, sőt a győri hallgatók már a következő évre szánt autójukon dolgoznak.

Hirdetés

Korábban már a SZEnergy, a BME Motorsport és a Szombathelyi Gépész csapatait is megkerestük, egy külön alkalommal pedig a BME Formula Racing Team is beszámolt arról, hogyan alkalmazkodtak a koronavírusra visszavezethető új körülményekhez.

Internetes konferenciahívások

Hasonlóan más csapatokhoz, a győri Arrabona Racing Team tagjai is internet segítségével tartják egymással a kapcsolatot. A csoportos megbeszélésekhez a Google Hangouts Meet alkalmazást használják. E program, valamint a Gmail és a Slack levelezőrendszerek használatával biztosítani tudják a folyamatos, jól összehangolt munkavégzést. A csapat menedzsment részlegén dolgozó Németh Brigitta továbbá azt is elárulta, hogy részlegük külön összefoglalót készített a hatékony otthoni munkavégzésről.

A szegedi Airrari-STECO csapattagjai már a járványhelyzetet megelőzően is felkészültek voltak arra, hogy a személyes konzultációkat felváltsák az online megbeszélések. Bár a személyes találkozók hiánya érezhető, igyekeznek alkalmazkodni a kialakult helyzethez – fejtette ki Kozák Emese csapatkapitány.

A napelemes versenyhajót építő BME Solar Boat Teamnél a rendszeres kapcsolattartás Facebook csoporton és Skype-os videohívásokon keresztül történik. A közös munkájukhoz továbbá felhőalapú rendszereket is használnak.

Fotó: BME Solar Boat Team Galéria

Nem állt le a munka, csak megváltozott

A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések mindhárom megkérdezett csapatnál a járműépítés átmeneti felfüggesztését eredményezte. Az Arrabona Racing Teamnél az összeszerelés, illetve a tesztek elmaradása által felszabadult időre igyekeznek lehetőségként tekinteni. A tudásuk növelése és a következő évi fejlesztések megalapozása mellett a plusz időt az elmúlt hónapok fejlesztéseiről készült, statikus versenyszámokhoz szükséges dokumentáció összeállítására, valamint annak tökéletesítésére fordítják. Ez a munka nem csupán a versenyek szempontjából lehet fontos, hiszen a dokumentumok az új csapattagoknak jó áttekintést nyújtanak a tervezési lépésekről, a gyártási metódusokról, illetve a versenyek lefolyásáról is.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói a műhelyi munkát csak a korlátozások feloldását követően folytathatják. A felszabadult időt részletek kidolgozására, valamint egyes területek fejlesztésére fordítják. A BME Solar Boat Team tagjai pedig új szoftverek kipróbálásával igyekeznek túljutni a jelenlegi helyzet okozta nehézségeken. Bár a személyes találkozót igénylő munkálatok átmenetileg szünetelnek, sok projektjük mégsem állt le teljesen, ugyanis a hazai járvány kezdetekor számos eszközüket hazavitték, lehetővé téve a munka otthoni folytatását.

A vírushelyzet akár javíthat is az eredményeken

Az Arrabona Racing Teamnél úgy látják, a szokatlan körülmények jelentette új helyzetet kihasználva nagy előnyre tehetnek majd szert versenytársaikkal szemben, hála a megnövekedett fejlesztési periódusnak. A több fejlesztési munka mellett persze az idei évre tervezett autójukat is meg fogják építeni, aminek terveit korábban már be is mutatták.

Egymás mellett az ART_6 és az idén megépítendő ART_7 váza.

Egymás mellett az ART_6 és az idén megépítendő ART_7 váza. | Fotó: Arrabona Racing Team

Az Airrari-STECO tagjai szintén azon a véleményen vannak, hogy a jelen szituáció összességében pozitívan fogja befolyásolni a jövőben elérendő eredményeiket. Czibere Szilárd, a BME Solar Boat Team csapatkapitánya már másként látja a dolgokat. Annak ellenére, hogy projektjükben néhány héttel az ütemterv előtt járnak, a járvány lehet, hogy nem lesz hatással az eredményeikre. Mint kifejtette, mivel a 2020-as versenyek többsége elmarad, minden más csapatnak is több ideje van a projektje befejezésére.

Lehet még a nyáron is üresek maradnak a műhelyek

A három egyetemi csapattól azt is megkérdeztük, hogy az új körülmények ismeretében milyen tervekkel rendelkeznek a nyári hónapokra Az Arrabona Racing Teamnél arra készülnek, hogy kénytelenek lesznek egész nyáron otthonról dolgozni. A változásokra tekintettel a feladataikat is átszervezték. Előrehozták a normál esetben szeptemberben kezdődő fejlesztési munkálatokat, melyek már el is indultak. A megszokottól eltérő módon kell eljárniuk, hisz máskor egy új koncepció kidolgozásánál már ismerik az előző autójuk hiányosságait, ennek megfelelően azt, hogy mely területeken kell javulást elérniük.

Az Airrari-STECO műhelyi és beszerzési feladatokat tervez a nyárra, a BME Solar Boat Teamnél pedig, amennyiben a korlátozásokat feloldják, teszteket kívánnak végezni, emellett időt fordítanának a csapatépítésre is.

Nem mondanak le a versenyzésről

A globális vírushelyzet miatt rengeteg olyan versenyt mondtak le, amin az egyetemi mérnökcsapatok indulhatnának. Némelyik rendezvény szervezői azonban úgy döntöttek, hogy Online platformra költöztetik versenyüket. Ez történik az autopro.hu által rendezett Techtogether esetében is, melyen mindhárom csapat részt vesz. Az Arrabona Racing Team ezenkívül a Formula Student East, valamint a Motor Valley Fest online versenyein is indulni kíván, a BME Solar Boat Team pedig már jelenleg is több online megmérettetésen vesz részt.

Kiemelt Partnereink