Techtogether Sándor Miron: A vállalatok értéket látnak bennünk

Sándor Miron: A vállalatok értéket látnak bennünk

Gégény István | 2017.08.31 09:30

Sándor Miron: A vállalatok értéket látnak bennünk

A Miskolci Egyetem versenyautó-építő gárdája is részt vett a Formula Student Hungary rendezvényen. Az ipari termék- és formatervező BSc szakos csapatvezetővel beszélgettünk.

Hirdetés

– Kikből áll össze a Formula Racing Miskolc?
– 25 fős a csapatunk, 4 lány, akik menedzseri és gazdálkodási területen tanuló hallgatók, így gazdasági feladatokat látnak el. A fiúk műszaki, mérnöki területet képviselnek, a többség gépészmérnöknek készül, de van köztünk mechatronika, mérnök-informatikus illetve villamosmérnök szakos hallgató is.

– Hogyan készültetek a győri versenyre?
– Izgalommal, ugyanis nagyon új még az autónk, csak néhány kilométeres teszt-szakaszt tudtunk vele előzetesen megtenni. Még most is tanuljuk a jármű használatát, a menetdinamikai tulajdonságok megismerésére nem volt lehetőségünk a verseny előtt. Emiatt nem úgy érkeztünk, hogy minden áron meg akarjuk nyerni a versenyt.

– Mit lehet tudni magáról a járműről?
– Ez a csapatunk 3. versenyautója. Az első járművünk 2015-ben készült el, azt fejlesztettük tovább 2016-ban, ez pedig, ahogy említettem, egy teljesen új autó. Kiemelném az elektronikai rendszert, ami nagyon fejlett vezérlőelektronikát és telemetriát foglal magában. Megújult a teljes vázszerkezet is, így a perifériák elhelyezése, súlypontja is megváltozott. Emellett egy aerodinamikai csomagot is kapott az autó, amivel értékes másodpercek nyerhetőek.

Verseny közben...

– A többi magyar csapathoz képest az tesz benneteket különlegessé, hogy nem egy tipikusan járműipari régiót képviseltek. Miskolcról a nehézipar jut sokak eszébe, noha a helyzet változóban van. Mennyire kezd „járműiparosodni” Miskolc?
– Az egyetemünkön második éve indul járműipari képzés, s úgy érzem, a Formula Student mozgalomba való bekacsolódásunk rásegített ennek a szakiránynak a kibontakozásába. Kétségkívül teljesen másként kell megszólítanunk a térség vállalatait a nagyobb járműipari centrumokhoz képest. Azt veszem észre, hogy a minket támogató cégek inkább lokálpatrióta szándékkal állnak a csapatunk mellé. Eközben látják, tudják, hogy egy ilyen kezdeményezés felkészült, értékes mérnököket képez a munkaerőpiac számára. A vállalatoknak pedig ez a legfontosabb.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink