Techtogether Oliver Schatz: a legjobb mérnökhallgatókat keressük

Oliver Schatz: a legjobb mérnökhallgatókat keressük

Gégény István | 2014.06.16 12:39

Oliver Schatz: a legjobb mérnökhallgatókat keressük

A nyár elején mutatták be a BME Formula Racing Team által az idei szerzonra épített versenyautót. Az igen széles támogatói körben a Bosch is képviseltette magát: a cég Budapesti Fejlesztési Központjának vezetőjével beszélgettünk a helyszínen.

Hirdetés

– A Műegyetem központi épületének aulájában tartották az FREC-004 kódjelű elektromos versenyautó Rollout programját, vagyis a jármű ekkor debütált a nyilvánosság előtt. A programon a megszólaló szponzorok sorában Ön is méltatta a közel száz fős egyetemista csapat tevékenységét. Miért látnak fantáziát abban, hogy támogassák a BME FRT csapatát?
– Az indok igazán egyszerű. Tudjuk, hogy nagyon színvonalas a magyar oktatás, ugyanakkor eléggé teoretikus a képzés. Egy ilyen projektmunkában a résztvevő hallgatók megtanulhatják, mi az a csapatmunka, miként kell a különböző részegységeket, különösen az úgynevezet kapcsolt rendszereket beépíteni, azok lehetőségeit a legjobban kihasználni. Ezek a fiatalok megtanulják, mit jelent dolgozni, vagyis megvalósítani mindazt, amit elterveztünk. Ez az, amire leginkább szükségünk van a Boschnál: alapos tudású mérnökökre, akik gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. Az a legjobb számunkra, ha ilyen, sokoldalúan képzett munkatársakat vehetünk fel, közvetlenül az egyetemi diplomájuk megszerzését követően.

Oliver Schatz és "Michaela"

– Milyen konkrétumokban nyilvánul meg a csapatnak nyújtott támogatásuk?
– Az anyagi támogatás mellett különféle technikai eszközökkel, alkatrészekkel is segítjük a járműfejlesztést, valamint szakmai mentorokat biztosítunk, akiktől szükség esetén tanácsot kérhetnek a csapat tagjai. Az új fejlesztési központunkban minden rendelkezésre áll, ami egy ilyen versenyautó megalkotásához szükséges. Kompetens kollégáink készségesen megválaszolják a fiatalok felmerülő kérdéseit.

FREC 004 Rollout - Bemutatták a BME új elektromos versenyautóját
Fotógalériánk a Rollout rendezvényről

– A fejlesztési munka közben nyilván folyamatosan figyelik az egyetemistákat, vélhetően pozíciót is ajánlanak a legjobbaknak.
– Természetesen figyeljük őket, hiszen sok új mérnökre van szükségünk. Lendületes növekedésben vagyunk – a nemrég átadott budapesti fejlesztési központunk a Bosch legnagyobb ilyen európai létesítménye Németország határain kívül. Folyamatosan fejlődünk: a közelmúltban vettük fel az ezredik mérnököt ebbe a fejlesztési központba, de még több tehetséges kollégát keresünk. Úgy is mondhatnám, „szemezgetünk”, keressük és meghívjuk a legjobbakat. Az egyetemek, azokon belül az ilyen csapatok, az ilyen rendezvények különösen alkalmasak arra, hogy megtaláljuk a tehetségeket.

A BME Formula Racing Team 160 lóerős elektromos versenyautója 3,5 másodperc alatt gyorsul 100 kilométeres óránkénti sebességre. Itt olvasható tudósításunk a bemutatóról.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink