Techtogether Már Londonban vannak a magyar fiatalok az energiatakarékossági versenyen

Már Londonban vannak a magyar fiatalok az energiatakarékossági versenyen

autopro.hu/Sz.K. | 2017.05.23 13:37

Már Londonban vannak a magyar fiatalok az energiatakarékossági versenyen

Második alkalommal tér vissza Londonba a Shell Eco-marathon, amelyet a Make the Future Live fesztivál részeként rendeznek meg május 25-28. között a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban. A versenyen idén három magyar csapat vesz részt, akik már megérkeztek az üzemanyag-hatékonysági versenyre Londonba, hogy a technikai és biztonsági ellenőrzés után a pályán tesztelhessék az autójukat.

Hirdetés

Összesen 178 középiskolai és egyetemi csapat, 28 országból az elmúlt napokban is azon dolgozott, hogy befejezzék a különösen energiahatékony járműveiket, és az ikonikus londoni helyszínen – külön egy erre a célra kialakított pályán – próbára tegyék azokat. A versenyen résztvevők az energiahatékonyság határait feszegetik, hogy kiderüljön, melyik csapat tudja megtenni a legnagyobb távolságot a legkevesebb üzemanyaggal.

Magyarországról idén három team vesz részt a londoni versenyen: a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai mellett, a Széchenyi István Egyetem és a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói készülnek a megmérettetésre az ultrahatékony járműveikkel.

– A Shell Eco-marathon inspirálja, és kihívás elé állítja a jövő mérnökeit, akik egész évben új ötletekkel és fejlesztésekkel kísérleteznek, amelyekkel választ adhatnak a jövő energetikai kihívásaira. Ezért külön öröm, hogy idén ismét három magyar csapat vesz részt a versenyen, akik előremozdíthatják ezeket a törekvéseket – mondta Juhász Péter, a Shell Hungary Zrt. magyarországi értékesítési vezetője.

A győri SZEnergy Team elhivatottságát mutatja, hogy idén már 10. alkalommal vesz részt a versenyen. A csapat egy saját telemetriai rendszert fejlesztett ki, amivel körülbelül 80 paramétert tudnak megfigyelni a futam során, így egy pályára optimalizált motorral és akkumulátor pakkal tudnak versenyezni.

A SZEnergy saját telemetriai rendszert fejlesztett ki.

A kecskemétiek idén a biztonságtechnikai fejlesztésükkel szeretnének kitűnni a mezőnyből, és elhozni a különdíjat. A díjat annak a csapatnak ítélik oda, akik a működő biztonsági ötletükkel nemcsak a saját, de a mezőny biztonságát is szem előtt tartják.

A kecskemétiek biztonságtechnikai fejlesztéssel készültek.

A debreceni csapat tavaly tapasztalatszerzés céljából indult a Shell Eco-marathonon, de felkészültségüket bizonyítja, hogy rögtön a 30. helyen zárták a versenyt. Idén az új motorral és az új elektronikai vezérléssel szeretnének még jobb helyezést elérni.

A debreceni csapat idén új motorral és új elektronikai vezérléssel készült.

Norman Koch, a Shell Eco-marathon igazgatója elmondta: „Fantasztikus azt látni, hogy a diákok Európa számos pontjáról azért jönnek, hogy folyamatosan feszegessék a technológia és a design határait, és megtalálják a jövő megoldásait a mobilitásban. A kreatív közeg és a bajtársiasság érzése adja meg a verseny valódi hangulatát. A csapatok a kemény munkájuk és elhivatottságuk eredményét teszik próbára a 33. Shell Eco-marathon Europe verseny utcai pályáján Londonban.”

A Shell Eco-marathont a Make the Future Live fesztivál részeként rendezik meg, amely egy ingyenes fesztivál az energetikai ötletek és felfedezések jegyében. A látogatók bepillantást kaphatnak az energiafelhasználás jövőjébe, és megtapasztalhatják milyen változáson megy keresztül, ahogyan élnek, dolgoznak és szórakoznak a városokban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink